Начало WRC News Ожие поведе след драматичен предпоследен ден на рали Португалия

Ожие поведе след драматичен предпоследен ден на рали Португалия

77
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие поведе след края на предпоследния ден на рали Португалия. Пилотът на Тойота успя да се опази от грешки и имаше по-малко проблеми спрямо своите съперници. Втори на близо 12 сек. е От Танак с Хюндай, следван от съотборника си Тиери Нювил. Доскорошният лидер Кале Рованпера (Тойота) отпадна от борбата след преобръщане в в един от етапите.

Рали Португалия е пети кръг от сезон 2024 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда по тежките чакълени пътища около град Матузинюш в окръг Порто

Днес се проведоха 9 специални етапа от надпреварата. Това беше най-дългият ден, който беше изпълнен с много драми. Немалка част от пилотите допуснаха грешки и се сблъскаха с много проблеми. Това позволи на техните съперници да минат напред.

Рованпера започна деня като лидер в надпреварата. Финландецът спечели първия етап и увеличи аванса си във временното класиране. Рованпера натискаше здраво и във втория съботен етап. Пилотът на Тойота обаче изпусна един завой и се преобърна. Така той загуби първото място и отпадна от борбата за челните места.

Драмите в рали Португалия продължиха с пълна сила. Грегоар Мюстер (М-Спорт Форд) получи технически проблем и се срина в подреждането. Такамото Кацута (Тойота) получи повреда в окачването само една отсечка по-късно от Рованпера. Така японецът също отпадна от борбата за челните места.

Проблемите на Рованпера и Кацута позволиха на Ожие да поведе в рали Португалия. Французинът се бореше за победата с Танак. Естонецът поведе, преди да спука гума и да позволи на Ожие да отвори разлика.

Танак продължаваше да притиска Ожие в следващите няколко етапа от рали Португалия. Ожие на свой отговори с две етапни победи, за да увеличи разликата на върха.

Ожие е близо до това да запише рекорден шести успех в рали Поругалия и първи с автомобил на Тойота.

„Беше добър ден“, каза Ожие. „Беше сложно. Не очаквахме толкова много неща да се случат днес. За съжаление от страна на Тойота не беше перфектен ден. За мен той беше добър, но от друга страна загубихме два автомобила. Сега трябва да се опитаме да довършим работата си утре“, допълни французинът.

Проблемите на Рованпера и Кацута бяха добри новини за Нювил. Белгиецът се изкачи до третото място и е на около минута зад Танак. Четвърти и пети са Дани Сордо (Хюндай) и Адриен Фурмо (М-Спорт Форд). Шести е Елфин Еванс с Тойота. В топ 10 влизат пилотите от WRC2 Николай Грязин (Ситроен), Ян Соланс (Тойота), Джошуа Максерлийн (Шкода) и Йоан Росел със Ситроен. От борбата за победата отпаднаха Оливър Солберг и Гас Грийнсмив с автомобили на Шкода.