Начало WRC News Ожие спечели 55-та победа в WRC кариерата си – триумфира в Испания...

Ожие спечели 55-та победа в WRC кариерата си – триумфира в Испания пред Нювил и Рованпера

405
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Себастиен Ожие спечели 55-та победа в рали кариерата си, триумфирайки в рали Испания. Французинът завърши надпреварата с 16,4 сек аванс пред Тиери Нювил. Трети остана Кале Рованпера – на над половин минута от съотборника си в Тойота.

Ожие контролираше темпото в състезанието през цялото време. Той чуваше по отсечките за проблемите на други пилоти и внимаваше да не поема излишни рискове. На финала на състезанието първата му работа бе да поздрави навигатора си Бенжамен Вейас. Двамата работят заедно от края на сезон 2021, когато предишният копилот на Себастиен Жулиен Инграсиа сложи край на активната си спортна дейност.

„Това е първа победа на Бенджи и много се радвам за него!“, засмя се Ожие, след като успя да свали каската от главата си

„Останах наистина разочарован в Монте [Карло], че не успяхме да се борим за успеха. Този уикенд бе наистина много важен за тима. Момчета, много благодаря – световни шампиони сме! Сега е време да празнуваме“, завърши Ожие.

В моторхоума на Тойота внимателно изслушаха осемкратния световен шампион. Веднага след това шефът на тима Яри-Мати Латвала изнесе кратка реч за поредния успех на екипа. Отборът спечели титлата при конструкторите в WRC за сезон 2022.

Нювил изпитваше известно удовлетворение от второто място след трудната събота, когато цял ден се мъчеше да открие някакви подходящи настройки и така и не успяваше.

„Направих добър етап. Накрая бях доволен от баланса, въпреки че колата се пързаляше малко повече от необходимото. Съвсем на финала гумите също започнаха да прегряват. Свършихме отлична работа, за да подобрим автомобила този уикенд. Имаме обаче още много път пред себе си ако искаме допълнителен напредък“, каза белгиецът.

Рованпера каза, че по принцип е искал по-добро класиране от третото място, но прие, че има и такива ралита

„Направихме толкова добри състезания, искаше ни се още един силен резултат. Като цяло обаче показахме колко добър е отборът ни, колко силни и издръжливи коли прави, които освен това ни позволяват да се забавляваме зад волана“, допълни финландецът.

Зад Ожие в пауърстейджа се подредиха Нюви, Рованпера, От Танак и Дани Сордо, които си разпределиха останалите бонус точки.