Начало WRC News Ожие ще стартира и в рали Хърватия

Ожие ще стартира и в рали Хърватия

371
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие ще стартира и в рали Хърватия. Осемкратният световен шампион реши да включи асфалтовата надпревара в частичната си кампания през сезон 2023 в WRC.

Тази година Ожие отново участва в световния рали шампионат с ограничена програма. Френският ветеран се очаква да се включи в максимум 7 надпревари от тазгодишния сезон в WRC с автомобил Тойота Ярис Rally1.

Преди около два месеца Ожие триумфира в рали Монте Карло. Французинът записа рекорден девети успех, с който се превърна в най-успешния състезател в тази надпревара. Вчера той спечели за рекорден седми път рали Мексико и даде най-добро време в пауърстейджа. По този начин Ожие води във временното подреждане, макар да пропусна състезанието в Швеция. Осемкратният световен шампион има актив от 56 точки, следван от Тиери Нювил с 53, Кале Рованпера с 52, От Танак с 47 и Елфин Еванс с 44

Ожие все още не е разкрил повече подробности относно плановете си за остатъка от сезон 2023 в WRC. Очаква се той да участва в седем от общо 13 ралита през тазгодишната кампания в шампионата на ФИА.

Въпреки това, пилотът на Тойота без да иска обяви, че ще бъде кара в предстоящото рали Хърватия, което ще се проведе от 20 до 23 април. Той също така разкри, че тези планове са изиграли роля в стремежа му да спечели последния етап в Мексико. Така той ще гарантира, че се е насочил към асфалтовото събитие с възможно най-добрата позиция на пътя.

„Това беше една от причините, поради които исках да вкарам няколко точки в пауърстейджа, тъй като преди етапа всички бяхме изключително близко в шампионата“, сподели Ожие.

Французинът ще запише второ участие в Хърватия. Преди това той спечели първото издание на събитието в WRC през 2021 г.

„Тъй като знаех, че ще карам в Хърватия, имаше смисъл отново да имам най-добрата стартова позиция. Това беше още една причина да грабна още няколко точки в пауърстейджа.“

„Това се случи след дискусия с отбора. С оглед на настоящата ми форма на асфалт преценихме, че това може да бъде събитие, където мога да помогна на отбора. Това не беше непременно мой избор, но все пак съм щастлив да го направя“, добави пилотът на Тойота.

Ожие коментира и рекордния си седми успех в рали Мексико. Това бе и втори успех за него откакто кара заедно с навигатора Венсан Ланде.

„Чувството е страхотно. Винаги е трудно в този момент, тъй като състезателите винаги са толкова интензивни. След това пресичаш финалната линия и всичко върви малко надолу, тъй като си толкова изтощен. Все пак съм супер щастлив както за себе си, така и за отбора на Тойота.“

„Дойдохме тук с ясна цел- да спечелим това рали. Направихме безупречен уикенд със страхотно темпо и карахме страхотно  когато това се изискваше. Мога да бъда доволен от себе си. В крайна сметка дори успях да спечеля максимален брой точки на пауърстейджа. Да ви кажа честно, не можех да искам повече от това“, завърши Себастиен Ожие.