Начало WRC News Ожие триумфира за седми път в рали Мексико

Ожие триумфира за седми път в рали Мексико

416
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие спечели рали Мексико, кръг №3 от сезон 2023 в WRC. Пилотът на Тойота зае първото място в началото на съботния ден и отново бе безгрешен на тежките чакълени пътища край Леон. Това бе рекорден седми успех за Ожие, който затвърди позицията си като най-успешен пилот в надпреварата. Втори финишира Тиери Нювил. Пилотът на Хюндай изпревари със само четири десети Елфин Еванс с Тойота.

Ожие показа отлично темпо по тежките планински чакълени етапи на рали Мексико

Осемкратният световен шампион записа второ участие за тазгодишната кампания в WRC. Преди това той триумфира за рекорден девети път в рали Монте Карло, след което пропусна снежната надпревара в Швеция.

Състезателят на Тойота водеше оспорвана борба с Есапека Лапи. Двамата си разменяха водачеството в рамките на втория ден от състезанието. Ожие окупира лидерската позиция след отпадането на Лапи в сутрешните минавания в събота. След това френският ветеран контролираше рали Мексико и не допусна никакви сериозни неточности. По този начин французинът записа рекорден седми успех на рали Мексико и втори от началото на сезон 2023 в световния рали шампионат.

„Колата бе страхотна и безгрешна в надпреварата. Целият отбор направи наистина силен уикенд. Благодаря, момчета!“, коментира Ожие.

Осемкратният световен шампион посвети успеха на свой приятел, когото загубил наскоро.

Второто място бе заето от Тиери Нювил. Състезателят на Хюндай даде по-добро време от Елфин Еванс в пауърстейджа и се изкачи с една позиция напред в крайното класиране. Еванс бе принуден да намали малко темпото си заради проблем с окачването на неговата Тойота Ярис Rally1.

Кале Рованпера финишира на самотно четвърто място. Действащият световен шампион в WRC така и не намери правилния ритъм в Мексико и нямаше шансове да се бори за победа и подиум. Финландецът все пак имаше достатъчно добър аванс да задържи четвъртата позиция.

Пети остана Дани Сордо. Състезателят на Хюндай не предприемаше каквито и да е рискове и добави още едно добро класиране в своя актив. Подобно на Ожие, Сордо също участва във второто си рали за сезон 2023 в WRC. Следващите три позиции бяха заети от пилотите от клас WRC Гас Грийнсмит, Емил Линдхолм и Оливър Солберг с автомобили на Шкода. Девети завърши От Танак. Естонецът бе единственият състезател на М-Спорт Форд, който намери място в челната десетка, която бе допълнена от Кайетан Кейетанович (Шкода).

Освен победата, Ожие даде най-добро време и в пауърстейджа. Французинът завърши пред Танак, Нювил, Рованпера и Сордо.