Начало WRC News Ожие остава на първо място преди последния ден на рали Сафари, Тойота...

Ожие остава на първо място преди последния ден на рали Сафари, Тойота окупира местата в топ 4

295
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие удържа първото място след края на предпоследния ден на рали Сафари в Кения. Пилотът на Тойота води с 16.7 сек. пред своя съотборник Кале Рованпера. Следващите две позиции са заети от останалите състезатели на Тойота Елфин Еванс и Такамото Кацута. Двамата обаче изостават с повече от 2 мин. спрямо Ожие.

Рали Сафари е седми кръг от сезон 2023 в световния рали шампионат (WRC). Надпреварата се провежда по тежките чакълени пътища край Наиваша. Рали Сафари се състои от общо 19 отсечки и обща дължина от 355.93 км. Днес се проведоха oбщо шест специални етапа от надпреварата в Кения, като всички те бяха спечелени от автомобили на Тойота.

Днес автомобилите на Тойота оглавяваха таблиците с времената във всеки един етап. Ожие спечели две от днешните отсечки на Сафари Рали Кения. Осемкратният световен шампион в WRC поведе в средата на вчерашния ден и се възползва от проблемите на своите съперници

Ожие изглеждаше готов да завърши предпоследната отсечка с комфортна преднина спрямо Ронвапера. Френският ветеран имаше невероятно темпо и следеше внимателно всичко след като имаше проблеми с гумите в осмия етап.

Внезапен дъжд в заключителния 31. 04-километров участък  предизвика сериозен хаос в рали Сафари. Благодарение на валежите, сухите и прашни пътища бързо се превръщаха в кал и предлагаха минимално сцепление в условия, подобни на лед.

Ожие бе последният стартирал от клас Rally1 в етапа. Състезателят на Тойота бе сериозно засегнат от условията повече от всички свои съперници. Французинът успя да стигне до финала с две леко пробити гуми. Това означаваше, че авансът на Ожие спрямо Рованпера беше намален наполовина.

Втори на 16.7 сек. е Кале Рованпера. Действащият световен шампион реши да подходи по-предпазливо, тъй като искаше да запази автомобил цял. В края на деня той успя да навакса изоставането си спрямо Ожие и все още има шансове за защити успеха си от миналата година.

„Дори на правите втората предавка беше доста висока. Успяхме да стигнем цели до финала, което беше единствената цел за днес“, коментира Рованпера.

Следващите две позиции са заети от Елфин Еванс и Такамото Кацута. По този начин Тойота е много близо до това да запише още един четворен успех в Сафари Рали Кения. Разбира се, все още предстоят още няколко тежки етапа в това състезание.

Същевременно Хюндай преживява тотален крах. Вчера южнокорейският производител загуби Тиери Нювил след  повреда в окачването. Днес Есапека Лапи оттегли своя Хюндай i20 N заради съмнения за повреда на опорния вал.Т Така на практика марката разчита единствено на Дани Сордо. Опитният испанец заема петото място и е на почти 4 мин. спрямо лидера Ожие

Шести и седми са От Танак и Пиер-Луи Лубе от отбора на М-Спорт Форд. Двамата имаха още един тежък ден на рали Сафари 2023. Естонецът отново трябваше да спира и да сменя спукана гума, а френският му съотборник удари един храст, който причини поражение в неговия Форд Пума Rally1.

Осмото място е заето от лидера в категория WRC2 Кайетан Кайетанович с Шкода. Девети е Тиери Нювил. Пилотът на Хюндай рестартира участието си в Сафари Рали Кения след проблемите си в петък. Белгиецът изостава с повече от 25 мин. спрямо Ожие. Челната десетка се допълва от Оливър Солберг с Шкода, докато частният пилот на М-Спорт Форд Джордан Сердеридис е 16-ти/