Начало WRC News Ожие на върха след края на втория ден на рали Сафари, Нювил...

Ожие на върха след края на втория ден на рали Сафари, Нювил отпадна от надпреварата

284
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие поведе след края на втория ден на тазгодишното издание на Сафари Рали Кения. Пилотът на Тойота има аванс от 22.8. сек. спрямо съотборника си и действащ световен шампион Кале Рованпера. Трети е Елфин Ефанс също с Тойота, който изостава с 43.5 сек. от времето на Ожие.

Рали Сафари е седми кръг от сезон 2023 в световния рали шампионат (WRC). Надпреварата се провежда по тежките чакълени пътища край Наиваша. Рали Сафари се състои от общо 19 отсечки и обща дължина от 355.93 км, което го прави най-дългото състезания за годината. Днес се проведоха общо 5 специални етапа от надпреварата в Кения.

Ожие записва петото си участие за тазгодишната кампания в WRC. Пилотът на Тойота се включи в състезанията в Монре Карло, Мексико, Хърватия и Сардиния. Ожие е един от фаворитите за спечелването на рали Сафари. Преди това той триумфира в издание през сезон 2021.

Ожие показа отлична скорост в първия ден на Сафари Рали Кения. Осемкратният световен шампион спечели три специални етапа от днешния ден и не допусна грешки.

Повреда в хибридния агрегат на неговата Тойота Ярис Rally1 създаде известни притеснения на Ожие. Французинът водеше с аванс от 2,5 сек. пред Рованпера преди началото на обедния сервиз в Наиваша.

Този проблем обаче така и не успя да възпре Ожие. Състезателят на Тойота предприемаше рискове, тъй като носеше само една резервна гума на Пирели. Тази тактика за пестене на тегло му помогна доста, тъй като той записа впечатляващи време и и завърши деня на 22,8 сек. от Рованпера.

„Това беше добър ден. С изключение на проблема с хибрида тази сутрин имахме перфектен ден, така че можем да сме доволни“, каза той.

Същевременно Рованпера откри проблем с недозавиването, който се прояви най-вече през втората половина на днешния ден на рали Сафари. Пилотът на Тойота имаше тежката задача да открива пътя и бе принуден да проправя нова линия по изровените пясъчни пътища. Трети остана Елфин Еванс, Британецът остана на 43.5 сек. от времето на Ожие. Еванс призна, че е подходил твърде предпазливо.

Тиери Нювил беше един от основните съперници на Ожие през по-голямата част от деня. Пилотът на Хюндай бе принуден да се оттегли в предпоследния етап, тъй като получи повреда в лявото си окачване на своя автомобил

Четвъртото място е заето от Есапека Лапи. Състезателят на Хюндай участва за първи път на рали Сафари. Лапи спука гума, заради което изостава с 54 сек. от Ожие. Пети е Такамото Кацута с четвъртата кола на Тойота. Японецът претърпя зрелищен инцидент по време на шейкдауна. Кацута трябваше да смени кормилно след края на третия етан на Сафари Рали Кения.

Шести е Дани Сордо (Хюндай), следван от пилотите на М-Спорт Форд От Танак и Пиер-Луи Лубе. Французинът имаше доста проблеми и трябваше малко да върне газта по време на един от етапите, за да не се удари в няколко зебри.

Топ 10 допълват пилотите от WRC2 Грегоар Мюнстер (М-Спорт Форд) и Кайетан Кайетанович с Шкода. Утре предстоят още 5 етапа от тазгодишното издание на рали Сафари.