Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели предвижда 1 питстоп за Гран при на САЩ (+наличните за състезанието...

Пирели предвижда 1 питстоп за Гран при на САЩ (+наличните за състезанието гуми)

118
0
COTA,Пирели

Пирели предвижда един питстоп за Гран при на САЩ. Според доставчика на гуми във Формула 1 най-бързият вариант е старт със суперсофт, серия от 18-24 обиколки и смяна със софт до финала на надпреварата. Малко по-бавната възможност е за потегляне с ултрасофт (14-20 тура) и след това софт до карирания флаг. При старт с най-меката смес първият стинт може да е 20-25 обиколки и след това смяна със софт, но това е най-бавният вариант.

Люис Хамилтън ще потегли от полпозишън в надпреварата на пистата COTA. Той и съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас ще стартират с гуми суперсофт, с каквито преодоляха Q2 още Себастиан Фетел (Ферари) и Даниел Рикиардо (Ред Бул). Кими Райконен единствен сред първите петима на грида ще е с ултрасофт.

Доста пилоти отбелязаха, че стратегиите ще се основават най-вече на предварителни симулации, тъй като имаха само една тренировка на суха писта. В петък на COTA валя през целия ден. Дъжд се очакваше и в събота, но времето рязко се промени и последната свободна сесия бе на сухо.

„Пистата претърпя сериозна еволюция, след като изсъхна, но отборите имаха само час работа със сликовете преди квалификацията”, отбеляза и шефът на спортния департамент на Пирели Марио Изола. „Представянето на различните смеси е с около половин секунда разлика между отделните типове. Реално обаче нямаше тренировъчни дълги серии, така че липсва пълна картина по отношение износването на гумите. Това носи интрига за състезанието. Интересно ще е също така как ще се получат нещата със стратегиите при различния избор на гуми. Потеглянето със суперсофт позволява по-голяма гъвкавост, но ситуацията зависи и от условията на трасето.”