Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 По-голяма свобода за пилотите в битките на пистата

По-голяма свобода за пилотите в битките на пистата

49
0

Пилотите от Формула 1 ще имат по-голяма свобода този сезон в битките си на пистата и няма да бъдат наказвани толкова често, обяви ФИА. До решението се е стигнало след срещата на Световния съвет на федерацията миналата седмица. Санкции при контакт с друг болид ще има само, при положение че вината на единият състезател е очевидна и се вижда ясно, че той е нарушил правилата.

През миналия сезон Нико Розберг например бе наказан с добавяне на 10 секунди за лек удар с Кими Райконен при битката за по-предно място в Малайзия, а по-рано през годината в Германия получи 5 секунди заради агресивно изпреварване срещу Макс Верстапен, при което двамата дори не се докоснаха. В други спорни ситуации бяха давани и други наказания, като изместване назад в решетката.

В новия спортен правилник за 2017 г. е записано, че зависи изцяло от стюардите на ФИА да решат дали искат да разследват инциденти, докладвани от състезателния директор Чарли Уайтинг. Ако решат да го направят, то според променения член 38.1, могат да налагат наказание само ако е очевидно, че даден пилот е изцяло виновен за инцидента.

Освен това се променя процедурата по отварянето на питлейна преди състезанието за заемане на позициите на стартовата решетка. Той отново ще се отваря 30 мин преди старта, но ще се затваря не 15 мин преди старта, а 20. Идеята е всички пилоти да могат да присъстват на церемонията с националния химн на страната домакин, която започва 14 мин преди старта.