Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Последните ни резултати са по-реални, споделиха Грожан и Щайнер

Последните ни резултати са по-реални, споделиха Грожан и Щайнер

43
0

Последните резултати на Хаас са по-реални в сравнение с тези от началото на сезона във Формула 1, споделиха в падока на пистата Ред Бул Ринг водещият пилот на тима Ромен Грожан и шефът на отбора Гюнтер Щайнер.

Френският състезател спечели всичките 22 точки на екипа в началото на сезона. Той отбеляза, че тимът просто наистина е преживял спад след първоначалните успехи, но сега се подобрява във всеки старт и той лично очаква нова стъпка напред с новия аеропакет, макар и последен за сезона, който ще се бъде поставен върху колите за следващото състезание на Силвърстоун след седмица.

Французинът подробно обясни, че в Хаас наистина са свършили добра работа в последния старт в Баку, защото на сложна и неудобна за колата писта са успели да реагират правилно и да накарат колата да работи добре.

„С първия комплект гуми наистина имахме грейнинг. След това всичко бе наред, но имахме проблем с набили се в радиаторите отломки”, обясни Грожан, допълвайки, че няма нищо изненадващо в проблеми с гумите, защото и най-големите отбори се сблъскват също с подобни неприятности. „Никой не е напълно сигурен в работата на гумите, прозорците им на работа са много тесни и най-малките промени водят до съществено изменение на представянето и т.н. Затова утре ще е много интересен и важен ден”, допълни Ромен.

Щайнер от своя страна каза още, че тимът на Хаас вече е насочил усилията си към развитието на болида за следващия сезон във Формула 1.

„Вижте, до края на настоящия сезон остават 12 състезания, а догодина ни предстои не просто едно цяло ново първенство, но и развитието на една изцяло нова концепция за следващите пет години”, каза Щайнер. „Ние не спираме да работим в аеродинамичния тунел и да изследваме нови елементи, но знаете, че периодът от извършването на пробите до въвеждането на отделните детайли е 2-3 месеца. Нямаме такива ресурси, че да разделим работата на две части.”

Натурализираният американец от тиролски произход обясни още, че в екипа на Хаас, който дебютира този сезон в Гран при, са дори малко разочаровани от последните състезания, на фона на отличното начало на първенството с пето и шесто място на Грожан.

„Лично аз очаквах и бих бил доволен ако започнем първите състезания с нещо като 11-то, 12-то място, но имахме отличен шанс и започнахме с пета и шеста позиция. Затова сега сме малко разочаровани”, добави той. „Но всъщност последните ни резултати са може би малко по-реални. Борбата в средата на колоната е много тежка и да сме в нея е успех за нас. Когато всичко се получи, сме пред тази група и е направо феноменално.”

Конкретно за предстоящия старт в Австрия Щайнер отбеляза, че отново предстои уикенд в който Хаас може да има шанс, защото пистата е напълно преасфалтирана и ще се използват най-меките гуми ултрасофт.

„Утре ще е много важен ден. Ще видим какво е сцеплението, как работят гумите, кога и как се появява грейнингът”, продължи Щайнер. „Трябва всичко внимателно да се анализира, за да се избере стратегия – с един или два стопа. При това е необходимо да се вземе под внимание как и колко ще се променя пистата. За нас това, че сме нов тим без данни, със сигурност не е предимство, но да видим дали ще имаме шанс този път.”