Начало Рали Победа за Георги Василев, титла за Тихомир Стратиев в рали „Стари столици“

Победа за Георги Василев, титла за Тихомир Стратиев в рали „Стари столици“

449
0

Сливенският тандем Георги Василев и Стефан Добрев (Дианел Рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 9 са победители в 48-ото шуменското рали Стари столици. На подиума им асистираха Тихомир Стратиев и Добрин Борисов (Марина Моторспорт) с Пежо 208 R2, които станаха новите рали шампиони на България. Третото място остана за Игнат Исаев и Теодоси Димитров (Мегапорт) със Ситроен DS3 R1.

В рали Стари столици имаше всичко – студ, порой, по-лек дъжд, мъгла… Тежки изпитания. И двама щастливи състезатели на финала – Гошо и Стефан. Василев каза, че от 1992 г., когато за първи път е участвал в това рали и досега не е пропускал старт, е мечтаел да го спечели. Е, направи го. Това е втората победа на Василев и Добрев в генерално класиране и първа в шампионатен кръг. Предишният им успех бе на откритото рали Твърдица 2005 г. Още на планинското „Валери Великов“ Георги Василев се закани да дойде на ралито и  да кара и го направи. И то с успех, защото спечели 6 от деветте скоростни етапи – общо 80.9 км, за 54:51.0 мин.

Тихомир Стратиев и Добрин Борисов вече си бяха осигурили титлата, тъй като бяха лидери в класирането. Основният им конкурент Григор Григоров отпадна в първия ден, а другият който можеше да им обърка сметките – Пламен Стайков, не участва. Така тандемът на Марина Моторспорт кара предимно за престиж. За престиж ли? Не е вярно, защото Тихомир спечели последния етап – пауърстейсжа Валери Великов с 1.3 сек пред Гошо Василев, което им донесе второто място на подиума. Именно с тази победа Стратиев измести Игнат Исаев от третото място, защото той бе едва 6-и в етапа. Така Стратиев и Добчо са рали шампиони на България в генералното класиране, при колите с две задвижващи колела и в клас RC4.
Игнат Исаев може би съжалява за второто място. Но по важното е, че той направи страхотно състезание и то с далеч по-слаб автомобил – Ситроен със 120 коня от клас RC5. Игнат е първи в класа и доказа, че не толкова конете под капака коват успеха, колкото „задволанното устройство“. Исаев и Димитров спечелиха и първия етап в ралито – Ардашес, когато небето сякаш се продъни.

Четвърти станаха Даниел Попов с новия си навигатор Ангел Башкехайов (JPS) с Пежо 208 R2. Дани най-после успя да свикне с колата. След Дани и Ангел финишираха Антон Титов и Динко Георгиев (Мегапорт) Ситроен DS3 Макс. Тони искаше титлата в клас RC3, но не му достигнаха 6 т. Така трофеят отиде при Христо Атанасов и Марин Иванов (Бултранс) със Ситроен С2 VTS. Те завършиха 7-и, но това им бе достатъчно. Преди тях 6-и станаха Стефан Желязков и Иван Турлаков (Дианел рейсинг) със Ситроен. Тандемът а първи път спечели етап в генералното класиране – последният в събота.  Титлата в клас RC5 спечелиха Симеон Симеонов и Йордан Йорданов (Hyundai Racing Trophy) с Хюндай I20, които станаха 9-и в крайното класиране.