Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Подиумът ще помогне на Маса да си върне духа, убеден е Смедли

Подиумът ще помогне на Маса да си върне духа, убеден е Смедли

30
0
Фелипе Маса

Третото място на Фелипе Маса в Гран при на Италия е чудесно постижение както за отбора, така и за пилота, заяви шефът на отдела за представяне на тима Роб Смедли.

Смедли бе рейс инженер на Маса във Ферари преди двамата да отидат в тима от Гроув. И докато Валтери Ботас натрупа цели четири класирания в топ 3 в пет състезания между Австрия и Белгия, то Фелипе – въпреки че спечели полпозишъна в Австрия – няма толкова силни резултати. След 13 кръга Ботас е четвърти в класирането при пилотите със 122 точки, а Маса – девети с 55.

Смедли настоя, че със същата радост би приветствал Валтери на подиума в Италия, но призна, че този резултат ще има по-голямо психологическо въздействие върху бразилеца.

– Бях много щастлив да го видя отново на подиума. Нямам предпочитания къде финишират пилотите ни, но според мен Фелипе имаше нужда от този резултат. Просто трябваше да изведе колата на такава позиция, да се бори в челото и да финишира там, защото е добре за него, чисто психологически. Резултатът е страхотен за тима – трети и четвърти сме, но Фелипе се качи на подиума и това е прекрасно. Позитивно развитие на нещата за него, от това имаше нужда. Трябва ни положително настроен, да си върне духа и отново да взима хубави точки. Необходимо е и двете ни коли да са в такава позиция – обясни инженерът.

Маса и Ботас ще останат в Уилямс и догодина – от отбора го потвърдиха преди старта на пистата Монца. Това според Смедли е особено важно в развитието на отбора и ще даде истинска стабилност на екипа:

– Не знам дали са най-хармоничната комбинация от пилоти, с които някога съм работил, но помежду им със сигурност съществува определено разбирателство. Заедно се трудят много, много добре. В целия отбор има чудесна хармония. Събрана е чудесна група от хора и това наистина ни улеснява живота. Фелипе и Валтери са уникална смесица. И двамата са много, много бързи, но Валтери още се учи, състезание след състезание. Фелипе има и скорост, и опит. Освен това допринася за спокойствието в тима, което е прекрасно. Знае какво иска от колата, в каква посока да насочва отбора, Валтери също. И двамата се справят страхотно, но общата им работа е забележителна.