Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Петото място на Наср в Австралия е най-добрият дебют на бразилски пилот...

Петото място на Наср в Австралия е най-добрият дебют на бразилски пилот в F1

78
0

Фелипе Наср записа най-добрия дебют на бразилски пилот във Формула 1, класирайки се в първия кръг от световния шампионат за 2015 г. – Гран при на Австралия – на пета позиция. Той самият смята, че това постижение е показало какъв състезател е и оборва твърденията, че си е купил мястото в Заубер.

„Според мен най-добрият отговор (на подобни приказки) е да постигаш резултати на пистата. Не знам откъде дойде това „платен пилот”, тъй като различни хора винаги са инвестирали в кариерата ми. Семейството ми никога не е разполагало с достатъчно средства, за да го прави. Каква е разликата между това да те подкрепя Ред Бул и да плаща, за да караш и да имаш спонсори, желаещи да работят с теб? Не разбирам откъде хората са се сдобили с впечатлението, че съм платен пилот. Странно е, че се говори така”, заяви Фелипе.

Преди появата на Наср във Формула 1 най-доброто класиране на бразилец в дебютно състезание е седмо място – на Уилсън Фитипалди (Гран при на Испания през 1972 г.) и на Чико Сера (Гран при на САЩ Уест през 1981 г.). Аертон Сена и Нелсън Пике не завършват първите си надпревари (съответно Гран при на Бразилия – 1984 г. и Гран при на Германия – 1978 г.). Рубенс Барикело и Фелипе Маса също не финишират в дебютите си, които са през 1993 (Южна Африка) и 2002 г. (Австралия).

Наср призна, че се е чувствал невероятно след финала на Гран при на Австралия: „Беше уникално усещане. Една мечта се сбъдна. Изминаха доста трудни години, докато стигна до Формула 1 и да стигна до финала бе огромно облекчение. Чувството е прекрасно и за всички, които вярваха в мен от самото начало.”

Шефът на тима Мониша Калтенборн сподели, че се радва и за Фелипе, и за Маркус Ериксон (който се класира осми), както и че представянето им в първия старт за 2015 г. бе великолепно.