Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Председателят на банка Сантандер почина

Председателят на банка Сантандер почина

73
0
Емилио Ботин,Фернандо Алонсо

Председателят на банка Сантандер и създател на проекта за участие на финансовата институция във Формула 1 Емилио Ботин почина тази нощ на 79-годишна възраст. По-късно днес ще се състои събрание на борда на директорите, за да бъде посочен наследник. Според анализатори и инвеститори се очаква това да е най-голямата дъщеря на Ботин – Ана, която оглавява понастоящем британския клон на банката.

Ботин бе един от най-влиятелните бизнесмени в Испания. Бе успял да превърне малката в началото на съществуването си институция в най-голямата банка в рамките на еврозоната с авоари от 1,4 трилиона евро и близо 200 000 служители.

– Той бе човекът, който направи Банко Сантандер най-важната банка в страната ни – заяви испанският премиер Мариано Рахой пред журналисти в парламента. – Имах среща с него миналата седмица. Беше добре и в чудесна форма. Станалото е изненада и удар.

Ботин започва да привлича депозити през 1989 г., а с покупката на Банесто през 1994 г. формира най-голямата банка в Испания. След това се възползва от културните и езикови връзки на родината си с други региони и разширява бизнеса в Латинска Америка. Най-големият му удар е купуването на британската Аби Нешънъл през 2004 г. за 9 милиарда паунда (14,5 млрд. долара). Експанзията помага на банката да се опази от кризата в еврозоната и дългогодишната рецесия в Испания. Понастоящем едва около 14% от печалбата на Сантандер е от операции на родна земя.

– Ботин бе неофициалният крал на Испания. Смъртта му ще създаде сериозна несигурност по върховете. Очевидният наследник е дъщеря му Ана, планът винаги е бил такъв, но той нямаше шанс да я обучи и назначи на поста преди смъртта си, така че ще има вътрешни борби – коментира пред Ройтер лондонски хедж фонд мениджър, пожелал да остане анонимен.

Ботин бе човекът, взел решението чрез Формула 1 да популяризира банката си и профила й. Първоначално бе спонсор на Макларън, когато Фернандо Алонсо се присъедини към тима през 2007 г. След напускането на пилота Сантандер отиде във Ферари с него през 2010 г. Поддържаше връзките с Макларън, а освен това банката стана спонсор и на надпревари от календара.

Главният изпълнителен директор на Макларън Груп Рон Денис изрази съболезнования. От Ферари отбелязаха колко тъжен е днешният ден за тях – освен смъртта на Ботин, Лука ди Монтедземоло обяви, че се оттегля след 23 години начело на компанията.