Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Продават Толеман-Харт TG184-2 на Сена за 1 млн. паунда (галерия)

Продават Толеман-Харт TG184-2 на Сена за 1 млн. паунда (галерия)

73
0

Толеман-Харт TG184-2 – автомобилът от дебютния сезон на Аертон Сена във Формула 1 (1984 г.), с който той за малко не печели Гран при на Монако – се продава за 1 милион паунда.

Болидът се предлага от аукционната къща Prindiville.

„Не вярвам в паранормалното, но понякога чувствам някакво присъствие, когато работя до късно в лондонския ни шоурум. Атмосферата в помещението някак се променя”, разказва основателят на Prindiville Алекс Приндивий. „Това се случва, откакто докараха Толеман-а на Сена, който продаваме от името на собствениците му. Не е призрачно усещане, но определено изпитвам чувството, че не съм сам. А е възможно и настръхването да е в резултат на това, че знам каква фантастична кола е това и че е свързана с един от най-големите герои на автомобилния спорт.”

В Монако през 1984 г. вали пороен дъжд. Сена е 13-ти на стартовата решетка. До 32-ата обиколка не само успява да си пробие път, а излиза начело, изпреварвайки дори лидера Ален Прост. В този момент състезанието е спряно. Аертон вярва, че е спечелил, но за краен резултат е прието класирането от предишния тур, в който той е втори.

Болидът Толеман е в изключително добро състояние и е в оригиналните си цветове.