Начало Други Петър Ценков и Иван Маринов на международния офроуд маратон Silk Way Rally...

Петър Ценков и Иван Маринов на международния офроуд маратон Silk Way Rally 2016

48
0

След двегодишно прекъсване рали-рейд маратонът Silk Way Rally се завръща на световната оф-роуд сцена! И което е още по-интересно – в състезанието отново ще има българско участие, в лицето на екипажа Петър Ценков и Иван Маринов с болид Opel Antara RR T1. Завръщането на уникалната надпревара бе обявено още миналата година. Още тогава стана ясно, че „Пътят на коприната“ хвърля директно ръкавицата на „Дакар” с новия си формат – 15 състезателни дни и в трансконтинентален режим, с трасе от Москва до Пекин.

Шестото издание на Silk Way Rally ще стартира на 8 юли 2016 от Червения площад в Москва. След 15 състезателни дни и тежки 11 750 километра трасе, от които планирани над 4000 км специални етапи, през Русия, Казахстан и Китай, участниците ще финишират в китайската столица на 24 юли 2016 г. Трасето ще се опита да следва древния маршрут по Пътят на коприната, а участниците ще видят нови и непознати до момента отсечки. Планираният почивен ден е на 15 юли в старата столица на Казахстан – Алма Ата.

Точно 100 автомобила и 24 камиона ще застанат на старта на Червения площад в Москва. Освен Ценков и Маринов, на старта на Silk Way Rally 2016 ще видим много от големите имена в света на рали-рейда като пилотите на Peugeot Стефан Петерханзел (победител от последния „Дакар”), Себастиан Льоб и Сирил Депре; звездите на Mini Язид Ал Раджи и Хари Хънт, победителят от Balkan Offroad Rallye Раз Хайман, опитния унгарец Балаж Жалай и куп силни руски и китайски пилоти.

Малко по-спокойна ще е ситуацията при камионите, където като едноличен лидер се очертава тимът на Камаз с 4 машини, като освен добре познатите пилоти Айрат Мардеев, Антон Шибалов и Дмитри Сотников, пилот на руски камион ще е и китаецът Ху Хонгнинг. Освен тях, свои машини на старта пускат МАЗ, Tatra и Hino.

Петър Ценков и Иван Маринов са двукратни участници в евро-азиатската надпревара. Българите дебютираха в Silk Way през 2012, с първата версия на Opel Antara с по-маломощния 3,2-литров двигател. При дебюта си, нашите момчета се класираха на 23-о място, а по-големия си подвиг сътвориха година по-късно. Тогава, Пепи и Иван, вече с по-мощната машина, с която участваха и в рали „Дакар”, успяха да стигнат до историческото 10-място на финала в Русия, нареждайки се в световния елит на частните рали-рейд отбори.

Екипът на Rallyraid.bg вече е готов за 15-дневния маратон. Автомобилът е минал пълна ревизия, като се направени и някои подобрения, които да помогнат за преодоляването на тежкото над 10 000-километрово трасе. Една от интересните иновации е поставянето на климатична система, която далеч не е лигава прищявка на екипажа – напротив, климатикът се оказва жизненоважно средство за оцеляване в огромните жеги на степите и пустините в Азия.

Връщайки се на самото състезание, организационният екип на Silk Way Rally 2016 е истински „петзвезден кастинг“. Директор на организацията е легендарният „цар на пустинята“ Владимир Чагин – 7-кратен победител в рали „Дакар“ и рекордьор по етапни победи в един – единствен клас. Негов заместник ще е Фредерик Лекиан, който е изпълнявал същата длъжност и в „Дакар“. Спортен съветник и отговорник за комуникациите със състезателите ще е не кой да е, а легендарният френски скиор и победител в „Дакар“ през 2006 година Люк Алфон.