Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Парагон – бъдещето днес

Парагон – бъдещето днес

93
0

От: Йордан Севов
Снимки: McLaren

През месец май Рон Денис официално откри своята новата супер фабрика, “McLaren Technology Center”. Освен многобройните бивши и настоящи пилоти, членовете на управителния съвет на ДаймлерКрайслер Юрген Хуберт и Юрген Шрем изпъкваше още един обграден с внимание и дълбоко уважаван гост: Kралица Елизабет II, която и откри най-модерният завод на земята днес.

Бяхме длъжни да обърнем внимание на това толкова светско събитие и не заради ВИП персоните, а защото въпреки трудностите днес – това предприятие неминуемо ще даде отражение върху бъдещето на тима през утрешния ден и отново ще промени стандартите във Формула 1.

Завършването на новата хипер високотехнологична фабрика на Макларън, намираща се на 3 км. северно от Уокинг, идва в точно в правилния момент. Защо? Рено от миналата година е в кръга на топ тимовете, а през тази година в него влезе и БАР. За чия сметка стана това? За сметка на Макларън, които през сезона досега са сринати от серия проблеми. Уилямс също са преследвани от несполуки, Тойота показва желание с огромния си бюджет да започнат да печелят в следващите няколко години. Ферари пък е на върха, от където няма, кой да ги свали, поне в момента. Няма спор, че заради огромната конкуренция тимовете поемат финансови и технически предизвикателства, каквито историята на Гран при все още не познава. Изглежда че Рон Денис отново е погледнал в бъдещето, за да види как да се отговори именно на тези предизвикателства.

Думата Парагон кара Денис да мечтае. Преди около 5 години той даде зелена светлина на новата супер модерна фабрика с това загадъчно наименование. Парагон има две значения в английския език: първото е образец, а второто се използва за диамант с над 100 карата. И двете определения пасват отлично на новата сграда, но като че повечето асоциации я свързват с Пентагон, американското военно министерство. За да бъде изградена тази “утопия”, преди години е закупена доста скъпа земя в близост до Уокинг, южно от Лондон. Сега на това място се е построена сграда, чиято обща площ е 32 500 квадратни метра, а квадратурата на бюрата в нея е 57 000 кв. м.

“Правим това предприятие, защото знаем че автомобилните производители навлизат във Формула 1 с невиждани ресурси. Ние трябва да сме в състояние да поддържаме тяхното равнище, за да не загубим най-добрите си специалисти, предпочели по-добрите технически ресурси на конкурентите”, обясни Рон Денис нуждата от построяването на сградата.
Точно половин милиард евро са изразходвани от фирмата Макларън за изграждането на зданието, със 100 милиона повече от предварителния план. Пари, които Рон Денис е заделил настрана преди много години, за да не изпадне фирмата му в дългове при евентуална подобна инвестиция. Огромна сума, чието изваждане обаче е било необходимо: “Искам да бъда сигурен, че Макларън ще остане най-добрият отбор във Формула 1 и в бъдеще.
“McLaren Technology Centre” е модел за новия технически оптимизъм и е пример за индустриалната архитектура на 21 век.”, заяви още Денис.
С новата фабрика той цели не само привличането на нов висококвалифициран персонал, но и запазването на собствените звезди като специалиста по аеродинамика Ейдриян Нюй.
“Всичко във фабриката е ново и затова не вярвам, че Ейдриян би ни напуснал”, заяви малко на шега шефа на Макларън, който през 2001 година почти бе загубил Нюй.

Сградите са разположени в кръг, подобно на Пентагона, а Денис иска не само от там да идва световна сила: “От години мечтая за Парагон и за това, как обстановката във фабриката ще бъде такава, че работниците ще работят с удоволствие и ще бъдат пределно мотивирани”.

За 1000 човека, които ще се трудят тук (сега в Макларън са 900) са предвидени наистина невероятни удобства: плувен басейн, здравен център, банка и какво ли не. Да не забравим и центъра за посетители, както и младежки център. “Разполагаме с много добре проектирана и много красива сграда, която е в хармония със заобикалящата я среда.”
“В нашия бизнес всичко се върти около хората, а ние всички искаме да печелим. А аз не мисля само за победи в състезанията”, разказва Денис. “Мисля за всичко, което е свързано с нашия бизнес. Ние се нуждаем от високо мотивирани и ангажирани хора, а такива можем да имаме само, ако им изградим подходящите условия. Така те ще се стремят да дават най-доброто от себе си. Всичко е много просто: перфектните предпоставки привличат перфектните специалисти. Това са корените на този проект.”

За строежа на новия супер завод Рон Денис избира известния във Великобритания архитект Лорд Фостър. Той е проектирал летището в Хонконг, сградата на Хонконг Банк и обновения Райхстаг в Берлин.

“От Макларън дойдоха с известни изисквания при нас, които не бяха свързани с външния вид на сградата. Повече изискванията бяха свързани с духа, амбициите и социалното обкръжение на постройката”, обяснява Фостър. “Мисля че, веднага се създаде много силна връзка между нас, въпреки че никога до преди това не се бяхме срещали с Рон Денис.”
“Всеки от нас, който е работил над този проект, знае, че това бе една уникална възможност, да се види как ще изглеждат индустриалните сгради през този век”, разказва партньора на Фостър, Дейвид Нелсън, който заедно с лорда се е погрижил за това, сградата да въодушевява всеки видял я, подобно на всички проекти на архитектурното бюро.
“Парогон е сграда, в която неколкостотин човека ще прекарват чудесно времето си”, продължава Нелсън. “Това е творение, което ще дефинира бъдещето на дизайна на сградите. Рон Денис и партньорите му искаха нещо необикновено и през целия процес на планиране бяха тясно свързани с проекта. Не всички сгради получават толкова внимание от собствениците си.” Определено Денис е държал под контрол строежа дори и при избора на …