Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън начело в първата свободна тренировка в Монако

Хамилтън начело в първата свободна тренировка в Монако

3536
0
Гран при на Монако 2024
снимка, Пирели

Люис Хамилтън оглави класирането в първата свободна тренировка за Гран при на Монако. Пилотът на Мерцедес записа обиколка за 1:12.169 мин. Втори на 69 хилядни финишира Оскар Пиастри с Макларън. Трети се класира съотборникът на Хамилтън Джордж Ръсел.

Времето преди началото на откриващата тренировка в Монако беше сухо и с частична облачност. Температурата на въздуха беше 20 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 37.

Хамилтън пръв напусна бокса след старта на тренировката №1 в Монако. Пилотът на Мерцедес беше следван от повечето си колеги. Пиастри и Верстапен бяха на трасето с медиум гуми ма Пирели, докато другите използваха хард. Австралиецът получи информация, че в края на сесията може да завали.

Пиастри записа първата най-добра обиколка за 1:18.002 мин. Австралиецът веднага беше изместен от повечето пилоти на решетката. Льоклер поведе с време за 1:15.948 мин. с гуми хард, преди да бъде изпреварен от Верстапен, Норис и Пиастри. Магнусен пък заяви по радиото, че иска нова седалка

Льоклер отново поведе колоната с обиколка за 1:14.238 мин. с гуми хард. Втори на 0.257 сек. беше Сайнц. Пиастри даде второ време, преди да бъде изместен от Верстапен. Пилотът на Ред Бул записа 1:13.974 мин. с гуми медиум. Втори на 36 хилядни се нареди Льоклер. Междувременно Пиер Гасли се оплака от проблем с двигателя, а Нико Хюлкенберг изпусна спирането за първи завой.

Льоклер заемаше първото място след изминаване на 1/3 от тренировъчната сесия в Монако. Пилотът на Ферари продължаваше да използва само твърди гуми и записа 1:13.343 мин. Втори на 0.375 сек. беше Сайнц, следван от Цунода, Норис, Верстапен, Пиастри, Хюлкенберг, Алонсо, Албон и Перес.

Льоклер заемаше първото място след преполовяване на сесията в Монако. Състезателят на Ферари се представяше много добре на домашното си трасе. Втори беше Хамилтън, следван от Верстапен, Сайнц, Цунода, Ръсел, Перес, Норис, Албон и Магнусен. Англо-тайландският пилот допусна грешка на завоя Сент Дево и предизвика кратко развяване на жълти флагове.

Във втората половина на сесията пилотите започнаха да слагат меки гуми и да правят квалификационни симулации.  Ръсел оглави класирането, следван от Хамилтън. Пиастри подобри постижението на Ръсел и записа обиколка за 1:12.198 с меки гуми, които вече бяха минали пет обиколки. В топ 5 влизаха още Алонсо и Цунода, които също използваха гуми софт. В дъното на колоната бяха пилотите на Алпин. Гасли не беше записал време, тъй като имаше повреда в задвижващата система.

Хамилтън поведе около 15 мин. преди края на тренировка №1 в Монако с време за 1:12.169 мин. Втори на 29 хилядни се намираше Пиастри, следван от Ръсел, Норис и Льоклер. Гуаню Жу удари стената около завоя Сент Дево и откъсна част от предното крило. Върху откъснатото парче мина Льоклер. Същевременно рейс контрола спря сесията, за да могат маршалите да почистят трасето

Сесията беше възобновена 10 мин. преди финала. Всички пилоти без Жу и Гасли се върнаха на трасето. Тези на Ферари отново не залагаха на най-меките гуми на Пирели. Окон се оплака от поведението на Перес в последния сектор на пистата.

До края на FP1 в Монако не настъпиха размествания в челото. Следователно Хамилтън оглави класирането пред Пиастри и Ръсел. Четвърти и пети остана Норис и Льоклер. Зад тях бяха Алонсо и Строл. В топ 10 влязоха още Цунода, Рикиардо и Сайнц.