Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Хамилтън и Строл в първата сесия за Гран при на...

Верстапен пред Хамилтън и Строл в първата сесия за Гран при на Великобритания

3024
0
Гран при на Великобритания, Силвърстоун
Снимка: Пирели

Макс Верстапен постигна най-добро първо време в първата свободна тренировка за Гран при на Великобритания. Звездата на Ред Бул се класира пред Люис Хамилтън и Ланс Строл. На четвърто място и пето място останаха Алекс Албон и Шарл Льоклер, следвани от пилота на Мерцедес – Ботас.

Температурата на въздуха бе 29 градуса. Отборите стартираха отрано на пистата Силвърстоун, за да успеят да работят максимално повече върху настройките на колите си. Пръв на пистата излезе шесткратният световен шампион Люис Хамилтън, последван и от останалите пилоти за инсталационна обиколка.

Нико Хюлкенбърг, който ще заеме пилотското място на Серхио Перес в RP20 този уикенд е единственият, който не направи инсталационна обиколка.

Кими Райконен пръв записа бърза обиколка с гумите медиум (1:32.661).

След него с медиум записа своята бърза обиколка и Ландо Норис (1.30.035). Макс Верстапен излезе на пистата с гуми хард и записа времe 1:29.192.

Половин час след старта на тренировката Джовинаци излезе извън пистата след завъртане на завоя Бекетс, което доведе до показване на червен флаг. По-рано се завъртя и неговият съотборник Кими Райконен. Почистването на пистата доведе до прибиране на всички пилоти в бокса.

Междувременно стана ясно, че Себастиан Фетел няма да вземе участие в тренировката, поради проблем с охлаждащата система на колата му. Механиците му взеха отношение веднага, за да успеят да открият проблема преди втората свободна тренировка на Силвърстоун. Неговият съотборник Шарл Льоклер остана незабележим в средата на колоната с гумите хард през по-голямата част, а към края на тренировката успя да запише добро време (1.27:799) и да заеме пето място.

 

След подновяването на тренировката на Силвърстоун отборите отново започнаха да излизат и да подобряват времената си.

Пилотите бързо преминаха от най-твърдите към най-меките гуми. Отборите на Мерцедес, Ред Бул и Рейсинг Пойнт оглавиха таблицата. Шесткратният световен шампион Хамилтън излезе с гумите софт и записа време от 1.28.343, последван от своя съотборник Ботас. Той остана половин секунда назад и зае второто място също с гумите софт.

В последните обиколки Макс Верстапен записа най-бърза обиколка (1:27.422) с гуми софт, като подобри постижението си от по-рано, което беше записано с гуми хард. Двамата пилоти на Мерцедес показаха различна стратегия – Люис излезе с медиум, а Ботас сложи С1.

Пилотите на Рено успяха да запишат добри времена, след като заложиха на медиум и заеха места измежду първите десет. Окон бе по-бърз от Рикардо, като в последствие той се оплака от трафик в лицето на Макс Верстапен. Отборът на Уилямс остана извън фокус, като определено механиците имат какво още да правят по своята кола.