Начало Избрани Ботас най-бърз в съкратената първа тренировка в Канада

Ботас най-бърз в съкратената първа тренировка в Канада

2247
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас завърши на първа позиция в съкратената тренировка №1 за Голямата награда на Канада в F1. Пилотът на Алфа Ромео записа най-бързата обиколка за 1:18.728 мин. Втори и трети завършиха състезателите на Астън Мартин Ланс Строл и Фернандо Алонсо. Сесията се проведе в рамките на по-малко от 10 мин. заради проблеми в камерите за видеонаблюдение около трасето.

Чудесни условия посрещнаха пилотите и отборите в началото на състезателния уикенд в Канада. Температурата на въздуха бе 21 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 33. Времето около пистата Жил Вилньов бе сухо и слънчево

Почти всички състезатели излязоха на пистата след светването на зеления светофар. Повечето от тях използваха медиум, докато тези на Астън Мартин и Ред Бул бяха със софт. Ботас записа първата най-бърза обиколка за 1:18.728 мин. Втори и трети бяха Строл и Алонсо. Броени минути след началото на FP1 в Канада бе развят червен флаг заради Пиер Гасли. Пилотът на Алпин получи повреда в трансмисията на своя болид и спря във втори сектор

Забавянето на първата тренировка в Канада продължи повече от 15 минути. Според информация на рейс контрола, забавянето се дължи заради проблеми с комуникационната система на пистата Жил Вилньов.

Редица отбори използват подобренията в своите автомобили. Списъкът е оглавяван от Астън Мартин. Отборът от Силвърстоун има нов под, капак на двигателя и охладителни решетки. Същевременно Хаас донесе ново задно крило, охладителни решетки и ръб на пода. Алфа Таури има нови клапи на предното крило. В болида на Уилямс също има много актуализации. Отборът от Гроув използва чисто нов под, капак на двигателя, Огледало, обтекател, задно окачване, въздуховод за задната спирачка и нова плоча на задното крило.

Забавянето на сесията продължи повече от половин час заради проблеми с камерите за видеонаблюдение на трасето. Същевременно се водеше дискусия за евентуално удължаване на втората свободна тренировка за Гран при на Канада.

Пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел се показаха на питуола и поздравиха феновете по трибуните. От F1 пък обявиха, че сесията приключва заради проблемите с охранителните камери.

Няколко минути по-късно рейс контролът обяви, че втората свободна тренировка в Канада ще започне в 23:30 часа българско време и ще продължи час и половина. Така трябва да се компенсира загубата на време в сегашната сесия.

В крайна сметка Ботас остана на първа позиция в толкова странната сесия на пистата Жил Вилньов. Втори и трети останаха Строл и Алонсо. Четвърти завърши Перес, следван от Верстапен, Пиастри, Магнусен, Жу и Сайнц.