Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен най-бърз в първата тренировка в Япония

Верстапен най-бърз в първата тренировка в Япония

2441
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен беше най-бърз в първата свободна тренировка в Япония. Пилотът на Ред Бул записа обиколка за 1:31.637 мин. Втори и трети на повече от половин секунда финишираха Карлос Сайнц (Ферари) и Ландо Норис (Макларън).

Времето преди началото на откриващата сесия в Япония бе сухо и нетипично топло. Температурата на въздуха бе 28 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 37. Влажността бе малко над 70 %, но въпреки това шансовете за валежи бяха минимални.

Верстапен веднага напусна бокса на Ред Бул и оглави класирането. Състезателят на Ред Бул направи 1:33.719 мин. с гуми хард. Второ време даде Перес, следван от Алонсо, Хюлкенберг и Пиастри. Австралиецът също вече караше обновения болид на Макларън. Някои от пилотите изпробваха тестовите гуми на Пирели, които ще се използват догодина

Верстапен подобри постижението си в следващите минути. Нидерландецът записа обиколка за 1:33.354 мин. с тестовите смеси на Пирели. Втори на повече от секунда бе Перес, който също използваше тестовите гуми. Зад мексиканеца бяха Пиастри и Норис с медиум. Алонсо на свой ред зае второто място. Испанецът изостана с малко повече от 0.5 сек. спрямо Верстапен.

Верстапен остана начело след изминаване на 1/3 от първата свободна тренировка за Гран при на Япония. Пилотът на Ред Бул записа 1:32.442 мин. Зад него се бяха наредили Алонсо, Перес, Пиастри, Ръсел, Норис, Льоклер, Сайнц, Хамилтън и Ботас. В същото време Цунода се оплака от недозавиване. Очаква се този уикенд японецът да преподпише с Алфа Таури.

Верстапен остана на върха след преполовяването на първата тренировка в Япония. Пилотът на Ред Бул трупаше обиколки с тестовите гуми на Пирели. Втори бе Алонсо, следван от Хамилтън, Строл, Ръсел, Перес, Гасли, Лоусън, Пиастри и Норис. Извън топ 10 бяха Льоклер и Сайнц. Монегаскът тестваше нови части в своята кола, включително нов под.

Във втората половина на сесията пилотите започнаха квалификационни симулации с меки гуми. Верстапен подобри постижението си и записа време за 1:31.637 мин. Зад двукратния световен шампион се наредиха Сайнц, Льоклер, Перес и Алонсо. Пилотът на Астън Мартин записа трети резултат, а Албон- пети. Атмосферата по трибуните на Сузука отново бе невероятна.

В последната третина на сесията пилотите започнаха да правят състезателни симулации в твърдите гуми на Пирели и не подобряваха времената си. В крайна сметка Верстапен остана начело, следван от Сайнц и Норис. Льоклер зае четвъртото място, следван от Цунода, Алонсо, Пиастри, Албон, Лоусън и Строл.