Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен най-бърз в първата тренировка в Япония

Верстапен най-бърз в първата тренировка в Япония

3924
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен беше най-бърз в първата свободна тренировка в Япония. Пилотът на Ред Бул Рейсинг записа най-добрата обиколка за 1:30.056 мин. Втори и трети в сесията завършиха Серхио Перес също с Ред Бул и Карлос Сайнц с Ферари.

Условията преди началото на откриващата тренировка за Гран при на Япония бяха сухи и хладни. Температурата на въздуха беше 17 градуса, тази на асфалта- 25. Вероятността за валежи по време на сесията беше 20 %. Атмосферата по трибуните на Сузука беше невероятна.

Първи на трасето излезе Аюму Иваса. Младият японец кара на мястото на Даниел Рикиардо в тима на Виза РБ. Това е първата официална сесия за Иваса, който традиционно кара в Супер Формула. Малко след това други пилоти се появиха на пистата в Япония

Норис водеше след първите 15 мин. от сесията в Япония. Пилотът на Макларън записа време за 1:31.781 мин. с гуми медиум. Втори на 32 хилядни беше Перес. Постижението на мексиканеца беше записано с най-твърдите гуми на Пирели. В топ 5 влизаха още Ръсел, Алонсо и Льоклер. Верстапен още не беше записал време и заемаше позиция в дъното на колоната.

В следващите минути нямаше сериозна активност на пистата. Норис продължаваше да води, следван от Алонсо. Двукратният световен шампион записа идентично време с това на британеца. Зад двамата бяха Перес, Ръсел, Льоклер, Сайнц, Верстапен, Хамилтън, Цунода и Жу. Верстапен се движеше извън топ 10. Пилотът на Ред Бул обаче не беше записал толкова силно време. Постиженията на пилотите на Ферари също бяха еднакви.

Хамилтън се върна на трасето с меки гуми и оглави класирането при преполовяване на първата свободна тренировка в Япония. Същевременно Логан Сарджънт катастрофира в първия сектор на трасето и предизвика спиране на сесията. Американецът кара поправения автомобил на своя съотборник.

Тренировката беше възобновена след малко повече от 10 мин. Всички пилоти бяха с меките гуми на Пирели и започнаха да правят квалификационни симулации заради вероятността за валежи във втората тренировка за Гран при на Япония. Верстапен и Перес водеха колоната в опит да избегнат сериозния трафик, който се образува на пистата.

Верстапен оглави класирането с обиколка за 1:30.356 мин. Втори на около две десети беше Перес, следван от Сайнц, Ръсел, Хамилтън, Льоклер, Алонсо, Пиастри, Цунода, Норис и Албон. Хюлкенберг беше разследван заради инцидент в бокса между него и автомобил на Виза РБ.

В последните минути пилотите отново правеха обиколки със средно твърди и твърди гуми на Пирели. Верстапен в крайна сметка финиширa първи в откриващата тренировка. Веднага зад него се наредиха Перес и Сайнц.

Четвърти и пети в сесията се класираха Ръсел и Хамилтън. Шестото място остана за Льоклер. В топ 10 влязоха още Алонсо, Пиастри, Цунода и Норис.