Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Иваса ще кара автомобил на Виза РБ в Сузука

Иваса ще кара автомобил на Виза РБ в Сузука

20528
0
Аюму Иваса
Аюму Иваса, снимка Ред Бул Контент Пуул

Аюму Иваса ще вземе участие в официална сесия от F1. Японският състезател ще бъде зад волана на болида на Виза РБ в първата тренировка за Гран при на Япония на мястото на Даниел Рикиардо.

Иваса е дългогодишен младежки пилот на Ред Бул. Японецът се включи в тестовете след края на сезон 2023. Той направи повече от 90 обиколки с болида на Алфа Таури

В първата свободна тренировка на Сузука Виза РБ ще бъде с изцяло японски състезатели. Към Иваса ще се присъедини титулярните пилот на екипа Юки Цунода. 23-годишният пилот финишира седми в Гран при на Австралия и донесе първи точки за базирания във Фаенца отбор.

Виза РБ предоставя на Иваса първата от общо две задължителни сесии за новаци през годината. 22-годишният пилот е сред списъка с младежки пилоти на Ред Бул, Тук се включват още резервния пилот Лиaм Лоусън и Исак Хаджар.

„Много съм щастлив, че мога да участвам в официална сесия на F1 в родната си страна. Вълнувам се, че мога да направя първата стъпка към осъществяването на мечтата си – да печеля състезания и да завоювам титлата в световния шампионат във Формула 1. Това са най-престижните серии в света“, сподели Иваса.

Шефът на Виза РБ Лоран Мекис заяви, че Иваса е направил добро впечатление на Яс Марина. Оттогава той участва в подпомагането на състезателния отбор в симулатора.

„Той свърши чудесна работа на теста в Абу Даби в края на миналата година, когато кара за първи път за нас“, каза Мекиес.

„Оттогава насам той върши много ценна работа в симулатора ни, включително осигурява подкрепа на живо в състезанието. Този опит на пистата ще бъде важен за израстването му като млад пилот. Това ще предостави на него и на нашите инженери полезна корелация на реалната писта с работата, която извършва за нас в симулатора“, добави ръководителят на Виза РБ.

Иваса прекара последните два сезона във Формула 2. През този период той записа пет победи и още няколко подиума с отбора на ДАМС. Тази година младият японец се състезава в Супер Формула с Team Mugen и финишира девети в първото състезание на пистата Сузука. Тук той си партнира с бившия си колега от F2 Тео Пурчер

Виза РБ на практика вече не е юношески отбор на Ред Бул. Въпреки това главният изпълнителен директор Петер Байер заяви, че обучението на млади пилоти все още е основна задача на тика. Целта на Виза РБ е да разполага с един млад пилот, както и един с повече опит.

Виза РБ увеличи програмата си TPC (тестване на предишен автомобил), която сега позволява на пилотите да тестват автомобилите за 2022 г. Те са са много по-близки до настоящата спецификация, отколкото поколението за 2021 г., което беше разрешено миналата година.

„Оскар Пиастри е най-добрият пример за това. Той измина не знам колко стотици или хиляди километри [с Апин], но след това дойде и веднага разбра автомобила“, каза Байер. „Той разбираше динамиката, разбираше превключвателите. Това прави толкова голяма разлика и те свързва напълно.“

„И всъщност имаме сериозна програма за Лиъм, Исак и евентуално Иваса. Искаме да сме сигурни, че ще караме колкото се може повече с тях. Интересно е, че предишният автомобил [който може да бъде тестван] е такъв от 2022 г., така че най-накрая това е подходящ автомобил за тестове“, добави CEO-то на Виза РБ.