Начало Други Първи подиум за Георги Дончев в Carrera Cup за сезона

Първи подиум за Георги Дончев в Carrera Cup за сезона

149
0
Георги Дончев
Георги Дончев (вляво)

Едно второ и едно четвърто място е равносметката на Георги Дончев от третия и четвъртия старт в Porsche Carrera Cup Германия 2019. Състезанията се проведоха миналия уикенд на пистата Мост, Чехия. Първият подиум за българския пилот дойде изключително трудно. Това стана след сериозни изпитания на уменията, волята и издръжливостта не само на Георги, но и на целия екип от Overdrive Racing.

Състезателният уикенд започна с мокра писта и катастрофа, за да продължи с пропуснати тренировки, старт от задна позиция, червен флаг, десет изпреварени съперника и още много емоции.

Самото начало на уикенда продължи тенденцията от досегашните стартове и загатна за предстоящите предизвикателства – свободните тренировки в четвъртък започнаха с инцидент, след като още в първите обиколки на мократа писта българският пилот се срещна с една от мантинелите със скорост от над 200 км/час. Вследствие на катастрофата Дончев пропусна целия тренировъчен ден, но екипът успя да възстанови колата и в петък българинът записа добри времена.

Това пролича по време на съботната квалификация, когато Георги се движеше втори в класа, преди маршалите да вдигнат червен флаг заради тежък инцидент на пистата.

След подновяването Дончев записа само една бърза обиколка, а времето не му стигна за нужната за класиране напред втора.

Георги Дончев
Георги Дончев

В първия състезателен старт за уикенда Porsche-то с номер 7 и българския флаг започна от предпоследна редица. Но с отлично каране се изкачи с 8 места по-нагоре до 20-то място в общото подреждане и трето в класа. В последния участък от последната обиколка Щефан Рекопф бе изключително настоятелен. Георги реши да не рискува нов сблъсък след инфарктното начало и пропусна съотборника си. Така Рекопф стигна до стълбичката в клас ProAm, Дончев запази четвъртото място. Над всички конкуренти за трети път през сезона беше Лари тен Воорде.

В неделния старт Дончев започна по-напред в редицата (25-а позиция) и стартира още по-добре. На трети завой вече се движеше на 15 позиция и първо място в класа. Заради тежък инцидент с няколко от преките съперници на българина в ProAm класа след няколко обиколки състезанието бе прекратено. Решението на организаторите беше състезанието да се поднови от стартовата решетка при първоначалното подреждане заедно с кола за сигурност.

Логично решението на българския пилот и неговия екип беше за спокойно каране и второ място в ProAm класа. Победител стана Карлос Ривас. За първи път през сезона съотборникът на Дончев от екипа на българския Overdrive Racing Team, Лари тен Воорде отстъпи първото място на Михаел Амермюлер от BWT Lechner Racing.

„Доволен съм от първия подиум за сезона, но можех много повече. Много се надявам в следващите стартове от кампанията да имам и малко повече късмет“, коментира Георги Дончев. Сезон 2019 на Carrera Cup продължава на 7 юни на Ред Бул Ринг в Австрия.