Начало Лайфстайл Първите седем на #steniskanabala

Първите седем на #steniskanabala

1586
0
steniskanabala2021
steniskanabala2021

От 2014 г. насам програмата #steniskanabala осигурява стипендии за абитуриенти сираци, които продължават образованието си във ВУЗ

Образованието е висша ценност. С вяра в това инициативата ежегодно помага на млади хора без родители, които тръгват по своя път след завършване на училище. Подкрепата за абитуриенти сираци е дългогодишна кауза на Мото-Пфое и същинската причина за появата на #steniskanabala. В партньорство с БЧК и DHL Express България, от 2014 г. и досега програмата финансира тези, които продължават да учат във ВУЗ, за да имат те равен старт в живота със своите връстници. Защото именно образованието е това, което истински си струва.

Какво постигна #steniskanabala от 2014 г. до 2021 г. включително

ОБЩ ФОНД ЗА СТИПЕНДИИ (ЛЕВА)582 600
Брой стипендии  за първокурсници без родители259
Брой стипендии за отличен и много добър успех във втори и трети курс98
Брой дарители и тениски12 002
Брой училища, участвали в #steniskanabala235

 

#STENISKANABALA в условията на Ковид

steniskanabala2021
steniskanabala2021

Вече две години абитуриентски балове има, но те не са същите, каквито бяха преди Ковид, защото и зрелостниците се промениха. Последните два випуска учиха онлайн и екранът беше тяхната класна стая. Целият им 12-и клас минава някак виртуално и все по-малко от тях разбират, че сега е реалното време да направят всичко за своето бъдеще. И нещо малко, но важно за бъдещето на връстник, който мечтае да е първокурсник във висше учебно заведение, но е загубил един или двама родители.

За да помогнат, абитуриентите трябва просто да облекат една тениска с кауза, избрана от сайта https://steniskanabala.bg и да направят дарение като красив жест към младеж в неравностойно положение.

Проблем е, че  зрелостниците вече две години не се виждат физически в своя последен клас в училище и не общуват помежду си извън компютъра. Така те все по-малко могат да споделят мечтите си, да се вдъхновяват един друг, дори да изпитват емпатия. Компютърът все повече отнема от човещината им, заявяват отговорно организаторите на благотворителната кампания #steniskanabala, която стартира през 2014 г., защото имат реални наблюдения върху действията на зрелостниците от вече седем випуска.

До 2019 г. броят на участващите във всяка кампания с тениски ежегодно растеше, а с напредването на Ковид-кризата все по-малко абитуриенти се включват. Вярваме, че и това ще мине, че със завръщането си в училище дванадесетокласниците ще възстановят своите общности в класа и випуска, и отново заразно ще е доброто“, споделя координаторът на програмата Светла Василева.

Въпреки Ковид-отчуждението, през 2021 г. #steniskanabala доказа, че и в трудни времена добрите каузи намират поддръжници. Общо събраната сума, възлизаща на 29 335 лева, осигурява 13 стипендии за първокурсници във ВУЗ без родители и 3 финансови поощрения за отличен успех на второкурсници и третокурсници, които са бенефициенти на програмата от предходни випуски. Масово участвалите с тениски и дарения класове са от математически и езикови гимназии в Пловдив, Вършец и София. Болшинството млади дарители, обаче, са индивидуални зрелостници, наред с пораснали абитуриенти и корпоративни спомоществователи. Вдъхновението от жеста на тези, които отдавна са били абитуриенти, но редовно подкрепят кампанията #steniskanabala, създаде за първи път през 2021 г. специални тениски за випуските от декадите на 80-те и 90-те години на XX век и 00-те и 10-те години на XXI век.

#Steniskanabala продължава през 2022 г. и отново ще подкани хиляди абитуриенти да се сбогуват с училището с тениска, вместо скъп тоалет и да дарят средства за ученолюбивите си връстници сираци, които ще станат студенти догодина. Програмата благодари на своите верни съмишленици и партньори от самото ѝ начало – Български червен кръст, които разпределят стипендиите и DHL Express България, които благотворително доставят тениските до дарителите. Заедно те продължават да помагат и поощряват младите хора да продължават образованието си.

Дарения и поръчка на тениски се осъществява през сайта на програмата. Информация за инициативата и правилата за кандидатстване за стипендии също са на https://steniskanabala.bg/.