Начало Други Първите Volkicar пристигнаха у нас, чакат пилотите си

Първите Volkicar пристигнаха у нас, чакат пилотите си

134
0

Първите три състезателни автомобила Volkicar дойдоха в България. От тази година у нас с тези автомобили, конструирани от известния турски рали пилот Волкан Ъшък, ще се състезават и у нас. В края на януари тези автомобили бяха представени  пред наши пилоти и медии в Истанбул, а сеге те бяха показани и у нас на картинг пистата в пловдивския квартал Лаута. Създателят и на Volkicar и на V1 Challenge Волкан Ъшък  лично представи автомобила и особеностите на сериите на Лаута, като завъртя и няколко обиколки по пистата, за да покаже възможностите на колата.

 Така на практика сериите V1 Challenge в България се завъртяха. Шампионатът ще бъде в 6 кръга в шест различни  града в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Първият кръг ще бъде в Плондив на 22 юни, а финалът е на 2 ноември в София. В състезанията ще участват както опитни, така и млади пилоти. По всяка вероятност на пистата ще излязат и три дами, за които ще има отделно класиране. Централата на V1 Challenge в България ще бъде на пистата Дракон край пловдивското село Калояново. Първите три коли бяха представени на Лаута, а се очаква скоро у нас да пристигнат още 8. Според организаторите, вече има интерес от 10 наши пилоти, но имената им ще бъдат обявени едва когато бъдат подписани договорите.

У нас с организирането на шампионата се занимава фирмата М&T Racing, която е основана от бившите рали пилоти Тезджан Мустафов и Мете Пала. Те са официалните представители на V1 Challenge България и държат правата за организиране на шампионата у нас. TM-Motosport с шеф Турал Метков е спортният клуб, лицензиран от БФАС и отговорен за провеждане на състезанията от шампионата.

България е четвъртата страна, в която ще се организира тази надпревара. Преди това то се прави естествено в Турция, а след това в Туркменистан и Молдова. Според организаторите досега то е събрало над 110 000 зрители в тези страни. Форматът на шампионата е разработен така, че да бъде достъпен за пилотите, а зрителите да могат максимално да се забавляват.  Затова за трасе се използват булеварди или централни пространства в града, като програмата на надпреварите трае около 4 часа.  Целта е, когато през 2015 г. страните, в които се прави на V1 Challenge станат 6, защото най-вероятно тогава ще се включи и Румъния, да има международен шампионат, а победителят от 6-те кръга в 6-те страни ще спечели 100 000 долара.  У нас за всеки кръг ще има награден фонд, като победителят взима 2000 лв., вторият 1000, а третият 500 лв. Заедно с паричните награди, в края на надпреварата V1 Challenge България, шампионът ще грабне специална купа със златно покритие.