Начало Лайфстайл Първият шампионски болид на Шумахер на търг за $1 млн.

Първият шампионски болид на Шумахер на търг за $1 млн.

60
0
Бенетон,Михаел Шумахер

Болидът Бенетон-Косуърт Форд В194, с който Михаел Шумахер спечели през 1994 г. първата от общо седемте си титли във Формула 1, ще бъде продаден на търг в Лондон.

Минималната цена, поставена на колата, е почти 1 милион долара, като се смята, че със сигурност ще бъдат платени повече пари за модел с толкова важна роля в историята на спорта.

Бенетон-ът се предлага от аукционна къща Бонамс на търг, който ще се проведе на 1 декември. Той е напълно възстановен и дори може да се кара. Смята се, че ще бъде продаден за сериозна сума заради факта, че напоследък исторически състезателни коли поставят рекорди при подобни наддавания. Мерцедес-Бенц от 1954 г., с който Хуан Мануел Фанджо печели две победи, бе продаден от Бонамс за близо $30 млн. – рекорд за автомобил на аукцион. Макларън М26 на Джеймс Хънт от 1977 г. пък събра $1,2 млн. на търг в Шарлът, Северна Каролина.

Едноместните състезателни коли вървят добре на днешния ограничен пазар – смята директорът на Спийдмастър за Великобритания Джеймс Хансън. – Хората, които са достатъчно богати да купят такъв тип класическа кола, искат да я използват.

С това конкретно шаси – В194-05 – Шумахер печели 4 от деветте си победи през 1994 г. Него кара в състезанието за Гран при на Имола, когато загива бразилската легенда Аертон Сена.