Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пат Фрай: Оценката за Ферари е различна в отделните аспекти

Пат Фрай: Оценката за Ферари е различна в отделните аспекти

34
0
бокс,Ферари

Екипът на Ферари се справи повече от добре, за да се нареди втори и в двата шампионата на Формула 1 за 2012 г. – при пилотите с Фернандо Алонсо и при конструкторите, заяви техническият директор на тима Пат Фрай.

В прегледа си на случилото се в Скудерията през изминалия сезон той отбеляза, че за постигането на успешен сезон са нужни няколко неща – добър автомобил, бърз и постоянен пилот, добра работа при спиранията в бокса и стратегии и т.н.

Оценката за тима е различна в различните аспекти. По отношение на издръжливост, питове и стратегии според мен постигнахме деветка по десетобалната система. По отношение представянето на колата бе очевидно, че в края на годината изоставахме спрямо двата основни противникови отбора, така че оценката за него трябва да е по-ниска. Трябва да работим колкото се може повече, за да стигнем до момента, когато ще се класираме първи и втори в квалификации и състезания – обясни Фрай.

Началото на сезона бе особено трудно за Ферари и техническият шеф прегледа трудностите, през които премина тимът:

– Винаги се надяваш на добро представяне и е шокиращо, когато се окаже, че не си го постигнал. Очаквахме някои предизвикателства по отношение на изпускателната система, но не очаквахме по-големите проблеми, които се появиха. Според мен осъзнахме много рано какви са грижите ни, така че можехме да се съсредоточим върху тях и да ги оправим. Никога не се отказваш, продължаваш непрекъснато да опитваш. В ситуацията през февруари (бе ясно, че) никога нямаше да успеем да оправим колата за първото състезание. Но имахме някои наистина сериозни подобрения до момента, когато се върнахме в Европа. Не започнахме годината така, както се надявахме.

Фрай отбеляза, че в развитието на F2012 през изминалия сезон има два момента на сериозен напредък – в Испания и Канада.

– След като пооправихме повечето неща, се върнахме към изпускателната система и нейното развитие. В този аспект имахме сериозно подобрение за Канада. И това са двата момента, които могат да се отбележат при нас като прогрес – Испания и Канада. – По принцип няма перфектна година, но след всеки старт преглеждаме внимателно какво се е получило и какво не, за да не се допускат отново същите грешки – допълни той.

Фрай призна също така, че за последните надпревари от календара на F1 за 2012 г. F2012 не се е развивал така, както в първата половина от годината.

Ако се прегледа темпото ни развитие през целия сезон, ще се види, че то бе много силно от февруари до юли. След това определено имахме грижи при извличане на нужното представяне от аеродинамичния тунел. Това означава съответно по-малко нови неща на пистата. Имахме някои грижи с корелацията на данни, като всеки друг тим всъщност. Така че – да, темпото на развитие падна към края на годината. Бих казал, че имахме най-бързия болид в 2 от 20-те състезания, в останалите изоставахме от съперниците – каза още той.