Начало Автомобили Пенске с двойна победа във Финикс

Пенске с двойна победа във Финикс

33
0

Сам Хорниш и Елио Кастроневес спечелиха двойна победа за тима си, след като успяха да се преборят с мощната конкуренция, най-вече в лицето на Андрети Грийн Рейсинг и техните 4 много силни коли.

Едната от тях взе първата позиция на старта за това състезание – тази на Брайън Херта. До него, втори, стартира съотборника му Дан Уелдън. Херта не бе постоянен и стабилен и завърши състезанието назад в класирането. Силно каране направи Дан Уелдън, победителят в 1-ия кръг от преди 2 седмици в Маями. След по-продължителен пит стоп обаче, Уелдън изпусна ритъма и също не завърши сред най-призовите места в това състезание. Тони Канаан пък, с третата кола на Андрети, караше стабилно и се движеше постоянно в челните места.

Истинското шоу направиха колите на Пенске и четвъртия пилот на Андрети Грийн – Дарио Франкити. Във втората половина от състезанието, след един от малкото жълти флагове, предизвикан от контакт на Райън Бриско със стената, Пенске за пореден път доказаха, че са номер 1 при пит стоповете и Кастроневес и Хорниш станаха лидери. При рестарта, Хорниш отново напомни за своето майсторство да ускорява в точния момент и веднага мина пред своя съотборник. Отзад обаче, много силно атакуваше Франкити, който изпревари първо Кастроневес, после и Хорниш. Франкити се справи по-нататък много добре и с трафика от изостанали автомобили, като не позволи на Сам Хорниш да го изпревари, въпреки славата на Хорниш да се справя може би най-добре с трафика.

Дълго време битката продължи под зелен флаг, инциденти и опасности нямаше и се наложи последните пит стопове да минат при зелен флаг. Пръв от челната тройка влезе Франкити, който смени гуми и зареди с гориво. След което, малко след него влязоха с една обиколка разлика Хорниш и съответно след него Кастроневес. Те обаче заложиха на спиране само за презареждане с гориво, с цел да си върнат челото. Хорниш успя, но Кастроневес остана точно зад Франкити, на трета позиция.

В този момент, няколко обиколки преди финала, Томас Шектър за пореден път, след своя грешка, се удари в стената и отпадна. Жълтият флаг бе за кратко, след което предстоеше финален спринт от 2 обиколки за победата. Хорниш ускори добре при рестарта, блокира атаката на Франкити, като последния се опита да мине по външната траектория на завоя, но недобре загретите му гуми и праха в горната част на овала го пратиха към стената, която той за малко не удари. Хорниш и Кастроневес безпроблемно спечелиха двойната победа, а зад тях останаха Канаан и чак четвърти – Франкити.

Пети остана Скот Шарп, който в този ден честваше своя старт номер 100 в ИндиКар. Шести и седми завършиха другите две коли на Андрети Грийн – Дан Уелдън и Брайън Херта.

Очертаващата се голяма битка между Пенске и Андрети, между Тойота и Хонда, продължава след две седмици във Флорида, в Сейнт Питърсбърг, където за първи път в историята на шампионата, не-овално трасе ще организира старт – пистата ще бъде по улиците на града, превръщайки по този начин предизвикателството в истинско шоу, което феновете ще очакват с нетърпение.