Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес: Аз съм в F1, за да стана шампион. Ще има момент,...

Перес: Аз съм в F1, за да стана шампион. Ще има момент, когато ще мисля за себе си

3316
0
Серхио Перес, Макс Верстапен
Серхио Перес и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес смята, че сезон 2023 е невероятна възможност за него да се опита да спечели титлата във Формула 1. Мексиканският пилот на Ред Бул има две победи от четири надпревари от началото на състезателната година. С толкова е и Макс Верстапен, който има вече две титли в Гран при. Перес, който спечели спринта в Баку и Гран при на Азербайджан, сподели пред испанския вестник Ел Мундо какво му е необходимо, за да се бори със съотборника си.

„Аз съм тук (в F1), за да стана шампион. Това е целта ми. Поддържането на добри взаимоотношения в отбора е важно, но ще има момент, когато ще мисля за себе си“, заяви Перес

На въпрос какво му е необходимо, за да настигне и изпревари Верстапен, както и да спечели титла Перес отговори: „Да съм перфектен“.

„Срещу Макс нищо не може да бъде оставено настрани. Той винаги използва максимално потенциала на колата. Ако аз използвам 99,99%, то това няма да е достатъчно. За мен този сезон е невероятна възможност и аз го възприемам точно така. Чувствам се по-близо (до шанса да се боря за титла) от всякога. Всеки изминал сезон е една година по-малко, през която да имам такава възможност. И никога не забравям, че в момента съм по-близо до края, отколкото до началото на кариерата си“, каза още Перес.

„Трябва да съм на максимално добро ниво във всички състезания. През миналата година ми беше трудно да разбера процесите на износване на гумите от ново поколение. Сега съм наясно. Също през миналия сезон се промени много разпределението на теглото в колата и това не ми помогна.“

„Сега и през ум не ми минава, че може да завърша под настоящата си позиция. (След първите четири състезания Перес е втори в генералното класиране, само на 6 точки зад Верстапен – б.р.) Не съм си го помислял дори. Ако седна да разсъждавам, че може да завърша трети или четвърти, ще си тръгна от Формула 1. Ще се прибера у дома и ще си потърся друга работа. Искам да съм един от онези пилоти, които винаги взимат максимума. Изглежда лесно, но малцина го могат. Фернандо [Алонсо] например.“

„Аз обаче няма да съм във Формула 1 на 41. Имам три деца и искам да ги гледам как растат, а този спорт отнема толкова много от времето ти“, допълни Перес.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер от своя страна заяви, че двамата пилоти в ръководения от него екип са свободни да се състезават.

„Докато не е във вреда на отбора, може да се състезават един с друг“, каза Хорнер

Дори в родината на Верстапен обаче не вярват особено на подобни изявления от страна на английския ръководител на екипа.

„Думите на Хорнер по радиото към Макс след финала не звучаха много добре за мексиканските фенове. Той намекна, че успехът на Перес се дължи на късмет заради колата за сигурност“, посочи бившият пилот от F1 и на Ред Бул Роберт Доорнбос, който понастоящем е телевизионен коментатор в Нидерландия.