Начало Избрани Перес: Искам да използвам максимално потенциала на автомобила и да се боря...

Перес: Искам да използвам максимално потенциала на автомобила и да се боря за победа във всеки един уикенд

931
0
Серхио Перес, Ред Бул
Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес си постави наистина висока цел през сезон 2023 в F1. Пилотът на Ред Бул заяви, че иска да се бори за победата във всеки един състезателен уикенд.

Перес финишира на трета позиция в крайното класиране за сезон 2022. Това бе най-доброто класиране в кариерата на мексиканеца до този момент. Въпреки това той не бе напълно доволен от резултата си след като загуби борбата за второто място с Шарл Льоклер.

Миналата година Перес спечели състезанията в Монако и Сингапур. И двете победи на пилота на Ред Бул дойдоха заради проблеми на Макс Верстапен. Нидерландецът записа 15 успеха и подобри рекорда за най-много победи в един сезон. Така двата триумфа на опитния мексиканец бледнеят пред всички успехи, които записа неговият съотборник.

Перес ще подходи към тазгодишната кампания по съвсем различен начин. Пилотът на Ред Бул бе категоричен, че ще бъде редовен претендент за победи и няма да бъде ангел пазител на Верстапен.

„Искам да използвам максимално потенциала на автомобила и да се боря за победа във всеки един уикенд“, сподели Перес. „Наистина работя усилено по този въпрос. Целта ми за тази година е да бъда реален претендент за титлата.“

Този сезон екипите отново ще използват новото поколение болиди. Очакванията са отборите да са разбрали по-добре аеродинамичните характеристики на автомобилите с граунд ефект. Това може да доведе до много по-ожесточена конкуренция за Ред Бул. Екипът от Милтън Кийнс може да бъде постоянно притискан от Ферари и Мерцедес след като наложи доминацията си през 2022 г.

Перес не пожела да прави прогнози за това какви ще бъдат разликите между водещите три екипа в началната фаза на сезон 2023.

„В момента е много трудно да се разбере. Мерцедес [бяха] много конкурентоспособни в края на сезона, както и Ферари, така. Очаквам двата отбора да намалят изоставането си от нас. Също така има някои отбори в средата на полето, които правят големи крачки през зимата, така че нека да видим. Всичко ще стане ясно когато пристигнем в Бахрейн“, завърши Серхио Перес.

Същевременно шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер се съмнява, че Перес наистина ще може да се пребори с Макс Верстапен за световния шампионат през 2023 г. Британецът все пак вярва, че 33-годишният състезател има потенциал да остане близо до нидерландеца.

„Формата, в която се намира Макс, означава, че той е човекът, който трябва да бъде победен“, обясни Хорнер пред Ауто Мотор унд Шпорт.

„Той е действащият световен шампион. Чеко трябва да се стреми към това и да го победи, иначе защо се състезава в F1?“

„Но от друга страна смятам, че реалността е различна. По всяка вероятност Макс ще бъде [по-добрият] кандидат за световното първенство през сезон 2023.“

„Но Чеко все пак има възможност да бъде на правилното място. Нуждаем се от двама силни пилоти ако искаме да спечелим и шампионата при конструкторите“, обясни шефът на Ред Бул.

„Чеко знае точно какво се очаква от него. Да бъдеш съотборник на Макс е доста обезсърчителна перспектива за всеки пилот. Но той се справи с това доста добре и беше неразделна част от спечелването на Шампионата на конструкторите [през 2022 г.]. В [Шампионата на пилотите] завърши много близо до второ място и  спечели две Гран при [в Монако и Сингапур]. В крайна сметка Перес претърпя огромно развитие откакто се присъедини към отбора през 2021 г.“