Начало Избрани Перес: Отмар така и не получи достатъчно време, в което да разкрие...

Перес: Отмар така и не получи достатъчно време, в което да разкрие своя потенциал

1164
0
Отмар Шафнауер
Отмар Шафнауер, снимка Андро Дюлгерян

Серхио Перес не пропусна да коментира новината за освобождаването на Отмар Шафнауер от Алпин. Пилотът на Ред Бул вярва, че френският отбор прави голяма грешка. Перес също така настоя, че Шафнауер така и не е получил необходимото време, за да изгради наново тима от Енстън.

Алпин хвърли истинска бомба в началото на рейс уикенда в Белгия. Френският производител обяви, че се разделя с Шафнауер и дългогодишния спортен директор Алан Перман. В допълнение стана ясно, че Пат Фрай също напуска Алпин и става главен технически директор на Уилямс

Решението на Алпин бе обсъждано от редица бивши служители на тима. Най-критичен беше четирикратният световен шампион Ален Прост. Неговият сънародник Сирил Абитебул също отправи немалко критики към базирания в Енстън отбор.

Перес също изказа мнението си относно уволнението на Шафнауер. Опитният мексиканец се познава отлично с 59-годишния специалист. Двамата работиха заедно в екипите на Форс Индия и Рейсинг Пойнт от 2014 до 2020 г. След това Перес отиде в Ред Бул, докато Шафнауер остана начело на Астън Мартин до края на сезон 2021. В началото на 2022 г. той застана начело на Алпин, заменяйки Марчин Будковски.

Перес се убеди отблизо в уменията на Шафнауер като ръководител на отбор. Румънско-американският инженер изигра значителна роля в развитието и представянето на отбора от Силвърстоун. Именно под негово ръководство тимът, известен днес като Астън Мартин, се превърна в доста конкурентен отбор на стартовата решетка, макар че често пъти да разполагаше с ограничен бюджет.

„Да, бях доста изненадан от това, като се има предвид колко кратък беше периода, който прекара там“, сподели Перес. Мисля, че той е страхотен специалист. Но разбира се, на всеки човек на такава позиция трябва да му се даде повече време за работа“, продължи пилотът на Ред Бул. „Отмар така и не получи достатъчно време, в което да разкрие своя потенциал. Самият аз съм виждал какво е правил в други отбори с много ограничени бюджети, а и дори с не толкова ограничени.“

Перес предположи, че пътят на един отбор към успеха не може да бъде ускорен. Мексиканецът посочи, че Алпин не е изключение.

„Жалко е, че са го оставили да си тръгне просто така. Но който и да дойде в този отбор, трябва да има достатъчно време, защото всички тези неща в F1 отнемат много време“, завърши Серхио Перес.

Междувременно Кристиан Хорнер също коментира последните сътресения в Алпин. Британецът похвали Перман заради дългия му престой в Енстън

„Що се отнася до отделните хора, Отмар Шафнауер очевидно е наоколо от известно време. Той винаги е бил много прям в работата си и е имал добри познания за бизнеса“, каза Хорнер.

„Смятам, че 34 години работа на едно и също място е наистина забележително постижение за Алън, или Бат, както е по-известен в питлейна. Невероятно е да преминеш от Бенетон към Рено. в Лотус, после обратно в Рено и Алпин. Той е един от основните стълбове там и очевидно е бил там по време на периодите на световните титли на Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо, така че е изключително компетентен човек“, обясни шефът на Ред Бул.

„Съмнявам се, че той ще бъде безработен твърде дълго. Просто свалям шапка на това, което е направил с този отбор. Трябва да се погледне към трудните периоди, когато отборът беше в несъстоятелност и имаше проблеми с акционерите. Точно тогава тимът от Енстън се нуждае от ясни напътствия, лидерство и опори. В този момент бях особено впечатлен да видя, че Алан е солидна опора. Затова му пожелавам успех занапред“, добави Кристиан Хорнер.

Ролята на Шафнауер ще бъде временно поета от вицепрезидента на Алпин Бруно Фамен. Междувременно все повече се спекулира, че Матия Биното ще застане начело на тима от началото на следващата година.