Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес получи предупреждение за „стюардите са ужасни, пълен майтап“, извини се

Перес получи предупреждение за „стюардите са ужасни, пълен майтап“, извини се

2840
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес получи официално предупреждение заради свои реплики по време на Гран при на Абу Даби. Мексиканският пилот на Ред Бул получи наказание от 5 секунди за удар с Ландо Норис (Макларън). В края на надпреварата на Яс Марина Шарл Льоклер от Ферари го пропусна, но Перес не натрупа необходимата преднина, за да си запази подиума. Раздразнението му се изля след финала.

„Стюардите са пълен майтап, човече. Не мога да повярвам. Цяла година са ужасни, а това е тотално безумие. Наистина ужасно“, каза Перес по радиото

Стюардите не пропуснаха казаното и взеха мерки по отношение на мексиканския пилот. В решението си те посочиха, че по принцип нямат нищо против някой да не е съгласен с решенията им. Коментарът на Перес обаче бил „лични обиди и нарушение на Международния спортен код“.

„Стюардите са наясно, че са в очевиден конфликт на интереси, тъй като бяха обект на казаното по радиото. По принцип заради това въпросът би бил отправен към стюардите на следващия старт. Тъй като обаче това бе последната надпревара за сезона, то въпросът трябваше да бъде разгледан“, се казва в решението.

„Пилотът отправи искрено извинение към всеки от стюардите. Обясни, че коментарите са били направени в разгара на момента и не е обмислил факта, че може да бъдат излъчени, както и влиянието на подобни думи. Изрази съжалението си, че коментарът му може да е обидил някого или причинил вреда на спорта. Стюардите приемат изявлението и извинението му.“

В решението се посочва, че Перес по принцип не прави подобни изявление, както и че винаги се е отнасял с уважение при изслушвания при стюардите. Самият пилот впоследствие се извини и публично със стори в Инстаграм.

„Този спорт изважда и най-доброто у нас, и страстта. Говорих от гледна точна на страстта и адреналина, след като бях загубил подиум. Дължах на стюардите повече респект. Уважавам работата им в толкова трудни условия. Напред към 2024 г.“, написа Перес

Ландо Норис пък изрази изненада от инцидента, довел до наказанието на Перес.

„Той беше напред, опитвах се да го пусна. Бях вдясно. Помъчих се да го пусна пред мен, бях на четири дължини от връхната точка на кривата, а той някак си успя да ме удари. Забележително. Не знам. Буквално опитах да го пропусна, а той ме блъсна и си изкара наказание“, обясни пилотът на Макларън.

Всичките 10 отбора пък бяха разследвани заради нарушения при спирания в боксовете. Доста от механиците не бяха затворили напълно визьорите на каските си при питовете. Разследването на стюардите е установило многобройни нарушения на правилата. В крайна сметка обаче е решено, че няма да има по-нататъшни действие. Причината е, че „не може да се установи с абсолютна сигурност дали механиците с отворени визьори не са били с очила или някаква друга защита за очите“.