Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес притеснен от липсата си на скорост, Верстапен: Ако не бях аз,...

Перес притеснен от липсата си на скорост, Верстапен: Ако не бях аз, нещата щяха да изглеждат много различно за Ред Бул

5366
0
Макс Верстапен, Серхио Перес
Макс Верстапен и Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес продължи недобрата си серия от надпревари в тазгодишния световен шампионат на Формула 1 и в Канада. Мексиканецът започна силно състезателната година – спечели две победи (в Саудитска Арабия и Азербайджан), а до Маями включително най-лошото му класиране бе петото място в Австралия. Перес заговори за борба за титлата тази година и предизвика поредица анализи възможно ли е Ред Бул изобщо да допусне такава битка със съотборника му Макс Верстапен. Според резултатите от следващите състезателни уикенди обаче, на екипа може да не му се наложи изобщо да се занимава с подобен проблем.

В Монте Карло Перес катастрофира в квалификацията, а на финала бе 16-ти – на 2 обиколки зад съотборника си Макс Верстапен, който спечели. В Испания отпадна в Q2 след излизане от пистата. В състезанието стигна до четвъртото място. На пистата Жил Вилньов в Монреал отново не прескочи втория квалификационен сегмент, а на финала бе шести. Междувременно Фернандо Алонсо продължи силното си представяне и след Канада вече е само на 9 точки зад Перес в генералното класиране.

Самият Перес коментира в Канада, че не е имал нужната скорост, за да се бори с Ферари за по-предна позиция. Той потегли от 12-то място на грида и се изкачи до шеста позиция, но в нито един момент не изглеждаше като реална заплаха за пилотите на Скудерията.

„Автомобилът за сигурност ни отне всички възможности. Рискувахме с твърдите гуми, но това не ни се отплати“, обясни Перес

„Това представяне беше изненадващо. Първоначално изглеждаше като че ли вървя добре с твърдите гуми, но не можах да възстановя сцеплението след прибирането на сейфти кара. С медиум съвсем нямах скорост. Много съм притеснен, че не успяхме да окажем натиск върху пилотите на Ферари. Просто нямахме нужното темпо. Не знаем защо се получи така и трябва да анализираме данните. Знаем на какво сме способни и трябва да разберем какво се случва“, допълни мексиканският пилот на Ред Бул.

Перес допълни, че е уверен в собствените си възможности.

„В момента повече ме тревожи спадът в представянето, отколкото мястото ми в генералното класиране. Скоростта просто липсва. Преминавам през труден период, но съм тук, за да карам и трябва да се представя по-добре в следващите надпревари“, каза още той.

Верстапен пък каза по време на уикенда в Канада, че не го притеснява формата на съотборника му

„Ако аз не бях в екипа, нещата щяха да изглеждат много различно за Ред Бул. Аз не бих бил доволен ако не стигна Q3 в три поредни квалификации. Но същевременно (неговото представяне) не ме притеснява. Отборът вероятно работи по въпроса, но трябва да питате тях. Не е мой проблем“, заяви Верстапен.