Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес пропусна четвъртъка на Силвърстоун заради неокончателен резултат от тест за COVID-19

Перес пропусна четвъртъка на Силвърстоун заради неокончателен резултат от тест за COVID-19

714
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Рейсинг Пойнт

Серхио Перес пропусна подготвителната работа и медийните дейности в четвъртък на пистата Силвърстоун заради неокончателен резултат от тест за COVID-19. Той се е изолирал, очаквайки резултата от повторно изследване. До падока се допускат само хора с негативни тестове, каквито са тези на останалите 19 пилоти.

Ако резултатът на Перес се окаже положителен, на Рейсинг Пойнт ще се наложи да използва някой от резервните си пилоти. Преди началото на сезона главният изпълнителен директор на Формула 1 Чейс Кери заяви, че състезателните уикенди няма да се влияят, ако някой от състезателите се окаже с коронавируса. Тимът на Рейсинг Пойнт има споразумение с Мерцедес за услугите на Щофел Вандоорн или Естебан Гутиерес в случай на необходимост.

Докато всички с достъп до падока се тестват редовно обаче, на маршалите не се правят изследвания, което предизвика недоволство сред доброволците на Силвърстоун

Британският вестник Гардиан съобщи, че близо 400 души получили уверение от организацията Моторспорт UK, че ще им бъдат направени тестове преди самото събитие. Впоследствие се изяснява, че прилаганата от ФИА и Формула 1 схема всъщност не включва маршалите и работещите извън падока. При тях само се измерва температурата при пристигане на пистата.

„Чувствам се като второкласен гражданин. Не сме в директен контакт с отборите и явно нямаме значение“, е цитиран неназован дългогодишен доброволец.

Вследствие на материала говорител на ФИА обясни, че тези мерки са прилагани и в първите три състезателни уикенда от сезон 2020 във Формула 1.

„Протоколите относно тестовите процедури не са променяни от началото на сезона и работиха много ефективно по време на първите три старта. Правилата ясно постановяват какви са изискванията за профил едно и профил две. Първият е за хора във високорискова среда и затова се изисква тест преди събитие. Вторият е за хора в по-нискорискова среда и не се изисква такъв тест. Очаква се всички да спазват социална дистанция и да носят лични предпазни средства, където това е възможно. Когато става дума за излизане на пилот от кокпит (на пистата), то състезателите са инструктирани да останат с каска и ръкавици през цялото време, докато се върнат в групата си в падока“, се казва в уточнението.