Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дори положителен за COVID-19 тест на пилот няма да спре F1 състезателен...

Дори положителен за COVID-19 тест на пилот няма да спре F1 състезателен уикенд, заяви Кери

806
0
Чейс Кери
Чейс Кери; снимка: Спас Генев

Дори положителен за COVID-19 тест на пилот няма да спре F1 състезателен уикенд, заяви главният изпълнителен директор на Формула 1 Чейс Кери. Световният шампионат за 2020 г. трябва да започне в началото на юли в Австрия при определени условия за безопасност.

В средата на март точно един положителен тест за коронавируса – на човек от Макларън – бе причината за отмяна на Гран при на Австралия. В момента обаче здравните власти вече имат натрупан опит. Въвеждат се специални мерки за безопасност и протоколи за действие в случай на положителен тест, така че не се очаква това да има подобен разрушителен ефект върху състезателните уикенди.

„Откриването на човек с положителен резултат за инфекцията няма да доведе до отмяна на състезание”, обясни Кери пред официалния сайт на Формула 1. „Подканихме отборите да създадат процедура, която да действа при необходимост някой да бъде поставен под карантина и да позволява заместването на съответното лице. Някои неща все още трябва да се изговорят и отработят. Възможностите „какво ще се случи ако…” са твърде много, за да ги изброяваме една по една. Ако обаче един отбор не е в състояние да се състезава, то надпреварата няма да бъде отменяна.”

„Ако пилот се е заразил, има резервни състезатели. Нямаше да вървим към възобновяване на състезания, ако не бяхме сигурни, че имаме възможност за провеждането им в безопасна среда и че сме в състояние да се справим с възникнали проблеми”, допълни Кери

Отборите ще могат да са с до 80 души на пистата. Всички, които ще пътуват за надпревари, ще бъдат тествани предварително и след това на всеки два дни на трасето.

Кери призна, че Формула 1 все още може да планира само в краткосрочен план. Досега официално бяха потвърдени 8 старта – през юли, август и в началото на септември.

„Поддържаме връзка с всички промоутъри, които са в същата ситуация. Няма да поставяме крайни срокове. В настоящата ситуация те само биха довели до ненужно напрежение. Затова по-скоро мислим за цели. Следващата ни цел е до края на юни да имаме поне представа за останалата част от календара, ако не и да го завършим. Имаме опции, ако нещо не се получи.”

Кери посочи също така, че поставянето на цели държави под карантина и в условия на изолация има „здравни, обществени и икономически последици в дългосрочен план”.

„Трябва внимателно да управляваме риска и да сторим всичко по силите си да го елиминираме. Според мен съществува искрено желание да се върви напред, стига да е по правилния начин”, каза още той.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.