Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Петъчният хаос около Силвърстоун доведе до празни трибуни в събота

Петъчният хаос около Силвърстоун доведе до празни трибуни в събота

32
0
задръстване,Силвърстоун

Петъчният хаос около Силвърстоун и затрудненията с трафика и достъпа до трасето доведоха до празни трибуни в деня на квалификацията. Фенове се оплакаха вчера, че им е отнело повече от четири часа да се доберат до пистата, други едва се измъкваха от калта, а затънали на тревни паркинги автомобили възродиха с пълна силна кошмарите от 2000 г. Тогава състезанието бе преместено през април и се превърна в логистичен провал, след като хиляди останаха часове наред в задръствания около трасето. Пилоти бяха измъквани по спешност от колоните с автомобили. Дори Бърни Екълстоун закъсня за старта и тогава вбесен заяви, че Гран при на Великобритания е селски панаир, маскиран като Гран при.

След връщането на надпреварата през юли обаче проблемите утихнаха, а недоволството на Бърни бе успокоено с подобрения в инфраструктурата на Силвърстоун и новия комплекс Крилото, където са питовете, медия центърът и т.н. Сега кошмарите се върнаха. Вчера проливните дъждове принудиха организаторите да отправят призив към близо 20 000 души с билети за паркиране около трасето да не пътуват натам днес. Обяснението бе, че усилията са насочени към стабилизиране на ситуацията за утре, за да се овладеят нещата преди и по време на състезанието.

За днес на Силвърстоун се очакваха около 100 000 зрители. Пропусналите вчерашните тренировки заради задръстванията ще бъдат компенсирани.

Ситуацията почти ме накара да се разплача. Чувствам се отговорен, тъй като управлявам нещата, но дъждът наистина бе страшно много за твърде кратък период от време – коментира управляващият директор на пистата Ричард Филипс. – Ще направим абсолютно всичко възможно, за да протече надпреварата без проблеми.

Една от основните дейности е по тревните паркинги, за да не затънат оставените там автомобили. Задръстванията са досадни и изнервящи, но потъналите в кал коли трябва да се измъкват една по една с трактор – много дълга операция. В петък се оказа, че няма достатъчно паркинги с твърда настилка, където да се съберат превозните средства на феновете. През юни пък паднаха най-сериозните дъждове в района откакто се води статистика и съответно вчерашните валежи образуваха блата.

Днес не вали толкова много и последната свободна тренировка дори бе на почти суха писта, но се очаква утре дъждовете да се върнат с пълна сила, така че организаторите с основание се тревожат какво ще се случи преди и по време на Гран при на Великобритания.