Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Петров смени Трули в Катерам за сезон 2012 г.

Петров смени Трули в Катерам за сезон 2012 г.

22
0
Виталий Петров

Виталий Петров ще кара за екипа на Катерам през сезон 2012 г., след като от отбора в последния момент взеха руснака на мястото на Ярно Трули. 37-годишният италианец поднови договора си още миналата година, но Виталий е със значително по-голям спонсорски пакет. 10 години по-младият Петров изкара две години в Рено (сега Лотус), но загуби мястото си при тях в края на 2011 г., тъй като от Енстън предпочетоха Кими Райконен и Ромейн Грожан. Сега той ще е съотборник на Хейки Ковалайнен.

Две са основните причини за решението на тима. Първата е бюджетът на Петров, възлизащ според запознати на няколко милиона британски лири. Втората е сериозната разлика в скоростта между Трули и Ковалайнен, често възлизаща на цяла секунда в квалификациите от 2011 г.

Рокадата може би ще сложи край на кариерата на Трули, който се състезава във Формула 1 от 1997 г. насам. Той има една победа – в Монте Карло през 2004 г. През миналия сезон Ярно имаше сериозни грижи с автомобила си. Известен е като пилот, на когото всичко в болида му трябва да е наред, тъй като и при най-малък проблем излиза от ритъм. Особени грижи създаваше сервото и се наложи то да бъде изцяло преработено. Това отне доста време и ресурси на екипа, като междувременно Трули рядко показваше по-добро представяне от това на Ковалайнен. Италианецът благодари на целия тим в последното си изявление като част от екипа и заяви, че разбира взетото решение.

Петров вече посети фабриката в Хингам днес, като му бе взета мярка за седалката. Първото му излизане на писта с болида на Катерам е планирано за теста другата седмица в Барселона.