Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Петров: Целта ми отново ще е топ 10

Петров: Целта ми отново ще е топ 10

32
0
Виталий Петров

Малшансът попречи на Виталий Петров и в Гран при на Япония, след като пилотът на Рено потегли чудесно на старта, но отнесе Нико Хюлкенберг (Уилямс) и отпадна от надпреварата. Руският дебютант се бори за мястото си за 2011 г. и му остават само три старта, за да убеди екипа, че си струва да го задържат.

– Как се подготви за състезанието в Корея?

– Трудно е да се проведе някаква специална подготовка, тъй като пистата там е чисто нова и досега не са се провеждали никакви надпревари. Затова и имаме твърде малко налична информация. Всичко, което успях да свърша, е малко работа в симулатора, за да си помогна с ученето на конфигурацията. Но животът ми ще се улесни малко, защото трасето е нова за всички, така че няма никой запознат с него.

– Как обикновено учиш конфигурацията на една нова писта?

– Най-добрият начин е да излезеш на самото трасе и да огледаш всичко лично. Обичам да правя по някоя и друга обиколка с велосипеда си, за да разбера възможно най-много. Оглеждат се неща като бордюри и зони за сигурност. Всичко това помага, но е очевидно, че най-много се научава в първата тренировъчна сесия. Важно е да познаваш обиколката до края на тези изпитания.

– Какви са първоначалните ти впечатления от трасето?

– Не изглежда лека писта. Третият сектор явно е сериозно предизвикателство, защото е нискоскоростен с най-много завои, които се взимат на втора или трета предавка. Завои 7 и 8 ще са бързи, а има и три дълги прави – това е важно при наличието на F-duct. Като цяло според мен ще пасне на колата ни. Би трябвало да има и възможности за изпреварвания.

– Остават само три старта – какви цели си поставяш?

– Винаги се опитвам да съм в топ 10, същата ще е целта ми и през предстоящия уикенд. Имахме добър потенциал на Сузука, но не бива да допускам грешки. Печеленето на точки е важно и също ще ми е цел в Корея.

– Вълнуваш ли се от новината, че има Гран при на Русия в Сочи от 2014 г.?

– Много съм горд, че в родината ми са взели решение, което ще направи Формула 1 още по-популярна там. Почти всички пилоти си имат домашна надпревара, така че се надявам това много специално чувство да се състезаваш у дома само след няколко години.