Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Петров: Целта ми ще е да съм близо до Кубица

Петров: Целта ми ще е да съм близо до Кубица

41
0

Витали Петров е не просто нов пилот, а и първият руснак във Формула 1. Той вече почти свикна с новия си отбор Рено, макар през зимата да имаше определени съмнения относно финансирането на титулярното му място в екипа. Оставайки спокоен през цялото време, Петров се съсредоточи изцяло върху подготовката си, за да е на ниво в дебютния си сезон. След интензивен месец на подготовка той обобщава впечатленията си в интервю, предоставено от пресслужбата на тима.

– Витали, би ли обобщил впечатленията си от първите си тестове с отбора на Рено?

– За мен това бе напълно ново изживяване и доста сериозен учебен процес. Работя с отбора вече цял месец и опознавам хората, разбирам как се действа в Рено. Изкарах на пистата и в бокса толкова дълго време, колкото можах, слушайки всички дискусии. Всички ми помагаха много, адаптирах се доста бързо, но съм наясно, че има още много да уча.

– Какво те изненада най-много във Формула 1?

– Най-трудно е да разбера изцяло как работи Формула 1 отвътре, тъй като е напълно различна спрямо GP2. В отбора около теб се въртят 500 души, всичките готови да окажат помощ, да съдействат за подобрение и развитие на автомобила. Напълно различно ниво на развитие и работа спрямо тези, с които съм свикнал.

– Нямаше късмет с времето…

– Вярно е. Ситуацията бе особено лоша на Херес, а и в Барселона преваля. Като цяло мисля, че ми събират два-три дни на напълно сухо трасе, а това ми тежи, тъй като съм новобранец и трябва да се уча как да настройвам болида на суха писта. Иска ми се, разбира се, да имаше повече дни за тестове, но няма повече време – така е за всички отбори, както е и с метеорологичните условия. Всички карат на едно и също трасе, така че няма смисъл от оплаквания.

– Как се сработи с Роберт Кубица до този етап от подготовката?

– Разбираме се добре, бяхме на всички брифинги заедно и често обсъждаме различни неща за автомобила в края на деня. Първата цел на всеки автомобилен състезател е да победи съотборника си, но Роберт има много опит и знам, че мога да се уча от него. Целта ми ще е да съм възможно най-близо до него, когато започнат състезанията.