Начало Top Moto News Петручи иска да спечели състезание от WSBK

Петручи иска да спечели състезание от WSBK

151
0
Данило Петручи, Барни Дукати
Данило Петручи, снимка Барни Дукати

Данило Петручи иска да спечели състезание от WSBK. Италианецът разкри целите си за остатъка от тазгодишната кампания в световния Супербайк. Пилотът на Барни Дукати иска да стане първият състезател, който печели надпревари от MotoGP, MotoAmerica, WSBK и отсечка на рали Дакар.

Кариерата на Петручи е изключително разнообразна. 32-годишният състезател MotoGP през сезон 2012 с тима на Йода Рейсинг след като стана вицешампион в Суперсток 1000 година по-рано. Италианският пилот прекара 3 сезона с мотор от клас CRT/Open преди да премине в Прамак Дукати през 2015 г. Първият му подиум дойде в Гран при на Великобритания същата година. След прекарани четири сезона в отбора на Прамак, Петручи се присъедини към заводския тим на Дукати в началото на 2019-та

Петручи записа първата си победа в MotoGP по време на Гран при на Италия 2019. Въпреки този успех той не успя да поддържа нивото на своя тогавашен съотборник и сънародник Андреа Довициозо. Сезон 2020 бе изключително труден за италианеца, който все пак спечели дъждовното състезание във Франция. Това обаче не бе достатъчно той да остане в заводския отбор на Дукати.

След като напусна марката от Болоня, Петручи се присъедини към тима на KTM Tech 3. Италианецът така и не успя да се адаптира към мотора RC16. В крайна сметка той записа две класирания в топ 10, преди да си тръгне от екипа на Ерве Поншарел. След това той участва в рали Дакар 2022 със заводски подготвен мотор на КТМ.

Миналата година опитният италианец участва в клас Супербайк на Мото Америка. Петручи спечели пет победи и стана вицешампион в американския шампионат. Освен това той кара мотор на Сузуки на мястото на Жоан Мир в Тайланд.

Сега Петручи кара в световния Супербайк шампионат. Италианецът подписа договор с Барни Дукати и отново има връзки с марката от Болоня. До момента той заема осмото място във временното подреждане с актив от 36 точки. Най-доброто му класиране е пето място в първото състезание в Индонезия.

Петручи призна, че мечтата му е да стане първият пилот, който е печелил стартове от MotoGP, MotoAmerica, WSBK, както и етап на рали Дакар

„Все още бях в САЩ и провеждах последните състезания за сезона в MotoAmerica. Водихме разговори с Дукати и Барни относно влизане в WSBK“, сподели Петручи в интервю за сайта worldsbk.com.

„Започнах да търся в Гугъл кои пилоти са успели да спечелят в MotoGP и WSBK. Честно казано всички те са големи имена. Казах, че мога да бъда един от тях и дори по-голям, защото имам и етапна победа в рали Дакар. Може би съм единственият човек в света, който прави това“, продължи пилотът на Барни Дукати. „Тук съм по една причина- да се опитам поне да спечеля състезание от WSBK. Бих искал да се присъединя към заводски отбор, за да видя дали ще успея да спечеля шампионата. Не мога да се откажа от кариерата си без да опитам! Не знам дали съм в състояние да спечеля световното първенство, но трябва да пробвам. Трябва да прекратя кариерата си с мисълта, че съм дал всичко от себе си. Тази година е преходна и ще позволи да разбера дали догодина ще мога да го направя.“

Петручи погледна назад и разкри интересни неща от мотоциклетната си кариера

„Много се радвам, че отново съм в падока на WSBK, защото оттук започна всичко. За първи път се присъединих към този падок през 2007 г. Беше хубаво най-накрая да се присъединя в най-високия клас“, каза Петручи.

„В STK600 бях с уайлдкард. Много добре си спомням първата си победа в STK600 във Валенсия през 2009 г. След това преминах към STK1000 с отбора на Педерчини и Кавазаки. Това беше наистина голям, голям скок. 2011 г. със сигурност беше една от най-добрите години за мен с Барни. Успях да спечеля първото си състезание в шампионата на Силвърстоун. Беше наистина хубаво да спечеля на Имола и съм много щастлив, че ще се върна там тази година в WSBK. Имам наистина добри спомени от това трасе.“

„Кариерата ми беше доста луда. Спечелих в STK1000, което ми позволи да отида в MotoGP. Успях да спечеля няколко състезания в MotoGP. След това напуснах MotoGP с мисълта, че ще се състезавам на рали Дакар и никога няма да се върна в световния шампионат. Спечелих един етап, което беше напълно неочаквано. След това отидох в MotoAmerica и почти спечелих шампионата. Спечелих много състезания, а след това отново се появи възможност с Барни. Казах си: „Все още съм млад, не мога да прекратя кариерата си, без да се опитам и в WSBK“, добави пилотът на Барни Дукати.

Този уикенд Петручи ще участва в третия кръг за сезон 2023 в WSBK, който ще се проведе в Асен. Италианецът позната отлично нидерландското трасе и почти спечели надпреварата тук през 2017 г.