Начало MotoGP News Петручи няма големи очаквания за уикенда в Льо Ман

Петручи няма големи очаквания за уикенда в Льо Ман

146
0
Данило Петручи, Дукати
Данило Петручи, снимка Дукати

Данило Петручи няма големи очаквания за уикенда в Льо Ман. Италианецът заяви, че предстоящото му участие във Франция ще бъде „мисията невъзможна“ заради липсата на какъвто и да е опит с мотора Дукати Десмоседичи GP23.

Петручи бе извикан от Дукати да замести Енеа Бастианини по време на уикенда във Франция. Италианецът ще направи завръщане в заводския тим на Дукати след повече от двегодишно отсъствие.

Кариерата на Петручи е изключително разнообразна. 32-годишният състезател влезе за първи път MotoGP през сезон 2012 с тима на Йода Рейсинг. Италианският пилот прекара 3 сезона с мотор от клас CRT/Open преди да премине в Прамак Дукати през 2015 г. Първият му подиум дойде в Гран при на Великобритания същата година. След прекарани четири сезона в отбора на Прамак, Петручи се присъедини към заводския тим на Дукати в началото на 2019-та

Петручи записа първата си победа в MotoGP по време на Гран при на Италия 2019. Въпреки този успех той не успя да поддържа нивото на своя тогавашен съотборник и сънародник Андреа Довициозо. Сезон 2020 бе изключително труден за италианеца, който все пак спечели дъждовното състезание във Франция. Това обаче не бе достатъчно той да остане в заводския отбор на Дукати.

След като напусна Дукати, Петручи прекара една трудна кампания в отбора на КТМ Tech3, в която записа само едно класиране в топ 5. В края на 2021 г. той напусна MotoGP и участва в миналогодишното издание на рали Дакар.

През 2022 г. Петручи стана вицешампион в МотоАмерика. Италианецът спечели пет състезания с мотор на Дукати. Освен това той замести Жоан Мир в отбора на Сузуки в Тайланд, но финишира извън зоната на точките.

Сега Петручи кара в световния Супербайк шампионат с тима на Барни Дукати. Италианецът призна, че е бил малко изненадан когато е получил предложение да кара заедно с Франческо Баная

„Това е още едно нещо, което не съм очаквал в живота си, но през последната година направих наистина много неща“, сподели Петручи.

„Този път съм наистина щастлив и горд. Последния път, когато бях тук с Дукати, спечелих състезанието, така че имам наистина добри спомени от Льо Ман.“

„Просто мога да бъда много благодарен на Дукати, които позволиха да карам тук. Това като „мисията невъзможна“,  защото е трудно да се впуснеш в състезателен уикенд без каквито и да е тестове“, добави пилотът на Дукати.

„Смятам, че ще бъде малко по-лесно в сравнение с миналата година в Тайланд, когато всичко беше наистина ново с изключение на пистата. Поне този път вече имах един брифинг и доста [добра] базова конфигурация. Познавам целия отбор, познавам мотора, който сериозно се е подобрил в сравнение с преди три години.“

Двукратният победител в MotoGP призна, че не е могъл да откаже предложението да кара заводската машина на Дукати.

„В момента състезателите от Супербайк тестват в Мизано. Когато те помолят да караш мотора, който спечели световния шампионат миналата година, не можеш да откажеш на това предложение.“

Участието на Петручи идва само две седмици след това на Дани Педросана Херес . Испанецът кара с уалйдкард за екипа на КТМ и финишира на седмо място в домашната си Гран при. 32-годишният състезател обаче смята, че повторението на резултата Педроса от Херес не е реалистична цел за него.

„Иска ми се, но Дани си е Дани. Знам, че той навъртя много километри на този мотор преди да дойде в Херес. Също така смятам, че никой не може да познава трасето в Херес по-добре от Дани. Той сякаш беше в задния си двор. За мен Льо Ман е нещо доста познато, защото съм се качвал на подиума три пъти подред.“

„Сега мисля, че тези момчета в MotoGP са наистина бързи. От това, което разбрах, можем да използваме настройките, които имах преди три години- моторите вървят в подобна посока. Не знам защо беше така, може би заради размерите ми, но още преди три години бях на път да се справя с този тип настройки“, завърши пилотът на Дукати.