Начало Moto News Петручи се радва на успеха на Муджело: Наистина исках тази победа

Петручи се радва на успеха на Муджело: Наистина исках тази победа

1448
0
Данило Петручи, Муджело 2019
Данило Петручи пресече финала на Муджело на броени хилядни от секундата пред Марк Маркес; снимка: Дукати

Данило Петручи спечели невероятна победа на Муджело – първа за него в MotoGP. Успехът бе още по-голям за Дукати благодарение третото място на Андреа Довициозо. Това е трети пореден успех за отбора в домашната му надпревара след тези на Довициозо и Хорхе Лоренсо през 2017 и 2018 г.

Петручи стартира от първа редица и от самото начало бе в битка за победата. Той пресече финала само 43 хилядни от секундата пред Марк Маркес.

„Наистина исках тази победа. Когато осъзнах, че темпото в челото не е прекалено високо и че се задържам във водещата група, си казах, че това е моментът”, каза Петручи

„Постарах се да контролирам състезанието си. Внимавах със скоростта, за да пазя гумите за финалните обиколки. Малко се тревожех за ефекта на изтегляне, когато влязохме във финалния тур, но успях да спра добре, открих пролука между Андреа и Марк, за да си върна лидерството. След това просто натиснах колкото можех до финала. Голяма част от този успех се дължи на Андреа, който ме взе под крилото си през зимата и ми даде безброй ценни съвети. Сега ще се борим заедно за шампионата.”

Довициозо бе леко разочарован от изхода на надпреварата за себе си, но каза, че се радва за съекипника си

„Беше наистина вълнуващо състезание, каквито често се случват на Муджело. Всичко мина по план до последната обиколка. Направих страхотен старт, бях в добра позиция, пазех гумите, постоянно се движех в топ 3 въпреки множеството изпреварвания във водещата група. Планът ми бе да взема първата позиция в началото на финалния тур. Наложи се обаче да избегна контакт в първи завой, тогава загубих позиции и точки.”

„Малко съм разочарован заради това, но същевременно се радвам много за Данило. Той наистина заслужи победата. Щеше да е по-добре да вземем двоен успех, но и Маркес бе силен на това трасе.”

Шефът на Дукати Корсе Луиджи Далиня каза от своя страна, че отборът му трябва да се гордее със свършената работа

„Да спечелиш три пъти поред на Муджело, пред толкова много фенове на марката е сбъдната мечта. Данило бе феноменален. Направи фантастична последна обиколка и съм много щастлив, че взе първа MotoGP победа в домашния си старт. Съжалявам, че Андреа не успя да задмине отново Маркес преди карирания флаг. Той обаче също направи фантастично състезание и подиумът му е страхотен резултат”, коментира Далиня.

Довициозо е втори в генералното класиране при пилотите след шест кръга. Той има 103 точки – изостава с 12 от Маркес. Петручи е на четвърта позиция с 82.