Начало Top Moto News Петручи ще се състезава в Съединените щати

Петручи ще се състезава в Съединените щати

315
0
Данило Петручи
Данило Петручи, снимка КТМ/Rally Zone

Данило Петручи ще се състезава в Съединените щати. Бившият пилот от MotoGP ще кара  заводски подготвен мотоциклет на Дукати. Италианецът заменя Лорис Баз, който се завръща в световния Супербайк шампионат.

Най-лошо пазената тайна в мотоциклетния спорт най-накрая бе разкрита. Подразделението на Дукати в Северна Америка потвърди, че Данило ще кара за фабрично подкрепяния отбор Warhorse HSBK Racing Ducati New York Тeam в шампионата MotoAmerica.

Бъдещето на Петручи бе център на спекулации през последните седмици. Последното състезание на италианеца в MotoGP бе миналогодишната Гран при на Валенсия.

През януари Данило се включи в рали Дакар с екипа на КТМ Tech 3. Въпреки че нямаше достатъчно опит в такива надпревари, той спечели петия специален етап и често попадаше в топ 10. За съжаление повреда в горивната помпа го принуди да се откаже от битката за челните позиции.

Веднага след края на надпреварата в Саудитска Арабия италианецът обяви намеренията си да се завърне в пистовите състезания с мотор на Дукати.

„Толкова съм щастлив, че отново се състезавам с Дукати. Бих искал да благодаря на всички хора, които направиха възможен този проект“, сподели Петручи.

„По време на уикенда за Гран при на Америка водех разговори с ръководството на Дукати, като се започне от Клаудио Доменикали, Джиджи Дал’Иня, Паоло и Давиде Тардоци. Също така се срещнах и със съветника на тима Ералдо Ферачи. Всички те бяха много щастливи, че отново ставам част от семейството на Дукати“, добави той.

„Искам да продължа да се забавлявам и карам мотор. Избрах този отбор, защото искам да отворя нова страница в моята кариера. Отсега нататък ще живея в САЩ. Това е нещо ново и вълнуващо за мен и нямам търпение да започна тестове.“

За разлика от повечето настоящи пилоти от кралския клас, Петручи направи необичайния преход към MotoGP от скромния европейски шампионат Суперсток 1000.

Италианският пилот прекара 3 сезона с мотор от клас CRT/Open преди да премине в Прамак Дукати през 2015. Първият му подиум дойде в Гран при на Великобритания същата година. След прекарани четири сезона в отбора на Прамак, Петручи се присъедини към заводския тим на Дукати. Там той записа победи на Муджело и Льо Ман, както и четири подиума. През изминалата кампания той имаше две завършвания в топ 10 с мотор на КТМ. Все още не се знае дали ще има бъдещи участия в рали Дакар.