Начало Автомобили Петте любими модела на Акио Тойода

Петте любими модела на Акио Тойода

122
0
тойотА,топ 5

На церемонията по назначаването си за шеф на японската асоциация на автомобилните производители (JAMA), президентът на Toyota Акио Тойода е огласил най-любимите си автомобили, произведени от конкурентните местни компании.
На върха на своя Топ 5 Тойода е поставил Nissan Skyline. Това наименование започва да се използва от компанията за различни модели още през 50-те години на миналия век. Така са се наричали компактни модели, седани, купета, спортни модели и даже кросоувър (познатият и у нас Infiniti EX се предлага в Япония като Nissan Skyline Crossover).

На второ място шефът на Toyota е поставил суперспортния Honda NSX, произвеждан в продължение на 15 години. В момента компанията готви неговия духовен наследник, който най-вероятно ще бъде със задвижване 4х4 и гибридна двигателна установка.

Третият по ред любим модел на Акио Тойода е Mazda Cosmo Sport, първият модел с роторен двигател, появил се през 60-те.

В класацията е намерил място и един всъдеход – Mitsubishi Pajero Автомобилът излиза на пазара през 1982 г., а след три години спечели и маратона Париж-Дакар.

Класацията се допълва от малкия Isuzu Bellett, произвеждан от 1963 до 1973 г. Това е и първата японска кола, получила добавката GT към името си.