Начало Дакар Peugeot атакува Дакар за последно с 3008 DKR Maxi

Peugeot атакува Дакар за последно с 3008 DKR Maxi

115
0

Отборът на Peugeot Total, който спечели първите три места в тазгодишното рали Дакар през януари, е готов да се справи със следващото състезание в Южна Америка, което следващата година ще се проведе от 6 до 20 януари. Екипът вече приключи своята последна 7-а тестова сесия в Мароко.

Стефан Петерханзел/Жан-Пол Котре, Себастиен Льоб/Даниел Елена, Карлос Сайнц/Лукас Круз и Сирил Депре/Дейвид Кастера ще застанат на старта с чисто нов състезателен лъв Peugeot 3008 DKR Maxi. Пред отбора-мечта на Peugeot се простират 10 000 км съревнование в най-трудната одисея по издръжливост в света, през Перу, Боливия и Аржентина.

Маршрутът ще води конкурентите през пясъчни дюни, планински проходи и пустини в 15 етапа с изумителни пейзажи и екстремни метеорологични условия. Официалният маршрут на ралито ще бъде потвърден от организатора на събитието A.S.O на 22 ноември.

Докато екипажите на отбора Peugeot Total остават непроменени за 2018 г, техните състезателни автомобили претърпяват някои важни модификации с цел максимална динамика и носят ново име Peugeot 3008 DKR Maxi.

Стандартната архитектура, базирана на SUV Peugeot 3008, спечелил наградата „Автомобил на годината“ в Европа за 2017 г., остава същата: две задвижващи колела, захранвани от 3,0-литров двигател с двоен турбокомпресор.

Най-забележимо е разширяването на следата с 10 см от всяка страна, за да се подобри стабилността, като подобрения са извършени и в окачването. Инженерите и механиците на Peugeot Sport са работили усилено, за да предоставят на пилотите възможно най-надеждния автомобил за предстоящата задача.

И 4-те екипажа тестваха обстойно новия Peugeot 3008 DKR Maxi, с навъртени повече от 18 000 километра по време на състезанията в Мароко, Португалия и Франция. Те са наясно, че най-новите регулации не благоприятстват отбора Peugeot Total, заради допълнителното тегло, добавено към Peugeot, докато съперниците свалиха тегло и им беше дадена повече свобода на действие в други области.

Но както винаги на Дакар, най-голямото предизвикателство е самото събитие. Екипажите на Peugeot са събрали безпрецедентните 19 победи на Дакар с мотоциклети и автомобили плюс изумителните 148 етапни победи по време на събитието, което прави най-успешната поредица в ралито на всички времена.

И въпреки записаните впечатляващи победи, Peugeot остават сдържани в прогнозите си за Дакар 2018, когато е 40-тата годишнина на събитието (печелено общо 6 пъти от Peugeot, за първи път точно преди 30 години през 1987 г. с Peugeot 205T16 Grand Raid) и 10-тата годишнина на Дакар в Южна Америка.