Начало Автомобили Peugeot E-Expert Hydrogen – безкомпромисно решение за електрическа мобилност

Peugeot E-Expert Hydrogen – безкомпромисно решение за електрическа мобилност

3198
0
PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen

Peugeot предложи PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen – електрически ван, задвижван от водородна горивна клетка. Това е част от стремежа за драстично намаляване на вредните емисии от своите превозни средства. С този нов модел, оборудван с най-модерните технологии за електрификация, PEUGEOT продължава да разширява своята гама от предложения за мобилност без емисии.

Горивната клетка осигурява бързо презареждане, което отваря възможността за интензивна употреба без емисии. Това преди беше невъзможно с други налични технологии! Само три минути са всичко, от което се нуждаете, за да съхраните водорода, необходим за изминаването на няколкостотин километра в напълно електрически режим. Това е елемент, който ще привлече напълно нови потребители към електрическите превозни средства. PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen бе тестван за първи път от европейски журналисти по време на изпитания, проведени в Рюселсхайм, Германия, където се намира неговата производствена линия.

Водородните цели на Peugeot

Водородът се превръща в основен стълб на енергийния преход. Обявени са множество международни проекти, особено в Европа, а екосистемата се развива благодарение на множество инвестиции. Инвестициите от Европейския алианс за чист водород се оценяват на около 60 милиарда евро. Водородната дистрибуторска мрежа получи тласък от няколко правителствени плана и непрекъснато се разраства в Европа, а марката PEUGEOT работи директно с доставчиците на енергия, за да предостави пакетни сделки.

Целта на марката е ясна: да инвестира в ново безкомпромисно решение за мобилност с нулеви емисии на CO2 и да стане лидер във водородната мобилност.

Зареждаемата с водород горивна клетка напълно отговаря на най-строгите изисквания за мобилност без емисии. Тя се адаптира към всякакви приложения – интензивни, дълги разстояния, бързо презареждане, максимален полезен обем. Не отделя нищо друго освен чиста вода под формата на пара през изпускателната система.

Водородните ЦЕЛИ на PEUGEOT

Водородът се превръща в основен стълб на енергийния преход. Обявени са множество международни проекти, особено в Европа, а екосистемата се развива благодарение на множество инвестиции. Инвестициите от Европейския алианс за чист водород се оценяват на около 60 милиарда евро. Водородната дистрибуторска мрежа получи тласък от няколко правителствени плана и непрекъснато се разраства в Европа, а марката PEUGEOT работи директно с доставчиците на енергия, за да предостави пакетни сделки.

Как работи водородният двигател на новия PEUGEOT e-expert?

Новият PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen използва технологията от ново поколение „Next gen e-Van Hydrogen efficiency“. Базиран на мултиенергийната платформа EMP2 (Efficient Modular Platform), PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen е изцяло електрическо превозно средство. Системата съчетава батерия, която може да се презарежда от електрическата мрежа, с горивна клетка, захранвана с водород, съдържащ се в клетките под пода на автомобила. PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen се възползва от всички предимства на водорода, и електрическата технология.

Горивната клетка, произведена в партньорство със Symbio

PEUGEOT работи със Symbio за доставката на своите водородни горивни клетки, които се произвеждат в завода Vénissieux в предградията на Лион. Горивната клетка е съвкупност от няколко насложени една върху друга клетки, генериращи ток. Една клетка позволява химическа реакция между два елемента: водород (горивото, съдържащо се в клетката) и кислород (съдържащ се в околния въздух). Така генерираната енергия захранва електрически двигател.

Тази технология гарантира нулеви емисии на CO2 благодарение на реакция, която генерира електрически ток, докато отделя само вода. Реакцията, произведена в клетка, е както следва:

Водород + Кислород → Електричество + Вода + Топлина = 2 H2 + O2 → 2 H2O.

Литиево-йонна батерия

Горивната клетка е комбинирана с презареждаема литиево-йонна батерия с капацитет 10,5 kWh и изходна мощност 90 kW. Тя се намира под седалките и също така захранва електрическия двигател по време на някои от фазите на шофиране. За захранването му се използва бордово трифазно зарядно устройство с мощност 11 kW, разположено в двигателния отсек.

Водородната технология на PEUGEOT e-Expert се характеризира с:

  • Способността му да покрива всички разстояния със 100% електрическа технология, без емисии на CO2;
  • Способността му да се зарежда с водород за 3 минути за повече от 400 км автономност в хомологационния цикъл WLTP;
  • Водородно гориво;
  • Край на шумовото замърсяване;
  • Удоволствие от шофирането, типично за електрическите превозни средства: висок въртящ момент от самото начало, нулеви миризми, вибрации и липса на смяна на скоростите.
  • Превозното средство има същите характеристики на товарния обем като дизеловите и електрически версии;
  • До 6.1m³ обем на товара;
  • До 1100 кг полезен товар;
  • До 1000 кг капацитет на теглене.