Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиастри иска да направи крачка напред през 2024 г.

Пиастри иска да направи крачка напред през 2024 г.

432
0
Оскар Пиастри, Макларън
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Оскар Пиастри иска да направи крачка напред през 2024 г. Пилотът на Макларън каза, че целта му през втория сезон в F1 е да продължи да гради и да се развива. Пиастри също така ще се възползва от всяка възможност, която се появи на пътя му.

Пиастри бе един от тримата новобранци през сезон 2023 в F1. Младият австралиец записа една забележителна кампания, белязана от трудности и успехи. Пилотът на Макларън започна сезона с ограничени очаквания поради липсата на конкурентоспособност на болида MCL60

С напредване на сезона Пиастри показа изключителния си талант. 22-годишният състезател направи голям прогрес, след като получи подобренията в Силвърстоун. Тогава той водеше борба с Люис Хамилтън и бе близо до това да се качи на подиума.

Пиастри направи серия от впечатляващи представяния и демонстрира огромния си потенциал. Австралиецът финишира втори в дъждовния спринт на Спа. После той се качи на подиума в Япония и спечели спринта в Катар, докато в самата надпревара финишира втори.

Австралиецът финишира на девето място в крайното класиране с актив от 97 точки. Активът му дори щеше да е по-голям, ако нямаше проблеми в някои стартове. За сравнение, другите новобранци (Логан Сарджънт и Ник де Врис) спечелиха общо 1 точка. Нидерландецът дори бе освободен от Алфа Таури след само 10 състезания.

Представянето на Пиастри беше особено забележително, тъй като той нямаше никакъв предишен опит на пистата в Лосаил. Въпреки това той показа отлична скорост и доказа, че има светло бъдеще в F1.

Пиастри отправи поглед към втората си кампания. Състезателят на Макларън се стреми да издигне представянето си на следващото ниво, стига автомобилът да му позволява това.

„По отношение на резултатите зависи много от това как се представяме като отбор“, сподели Пиастри. „Завършихме 2023 г. с конкурентен автомобил и бяхме на добро място. Тази година се надявам се да бъдем същите, а защо не и по-добри – това е целта.“

„Вече имам една година опит в F1 и съм бил на всички писти, освен в Китай, така че няма да има толкова напълно нови неща за мен“, каза още състезателят на Макларън.

Пиастри вече има една година опит зад гърба си и познава почти всички писти в календара. Това го кара да вярва, че ще разбира по-добре изискванията на F1, характеристиките на болида на Макларън, както и силните и слабите страни на съперниците си

„Надявам се, че всичко ще бъде малко по-удобно, но и по-естествено от самото начало. На практика продължавам да правя едно и също нещо“, обясни Пиастри. „Ако това означава, че ще завършим на подиума или дори ще спечелим, тогава, разбира се, ще се опитам да се стремя към това нещо. Ако означава, че завършвате шести или седми, тогава ще се опитам да се стремя към това. Ще се опитам да продължа да се развивам и надграждам.“

„Имам някои ясни цели. Предполагам, че искам да се опитам да подобря някои неща спрямо първия си сезон. Но да, просто продължавам да съм устремен и ще се радвам  където и да завършим“, завърши Оскар Пиастри.