Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стела посочи повратният момент за Макларън през сезон 2023

Стела посочи повратният момент за Макларън през сезон 2023

641
0
Оскар Пиастри, Андреа Стела и Ландо Норис
Оскар Пиастри, Андреа Стела и Ландо Норис, снимка Макларън

Андреа Стела посочи повратният момент за Макларън през сезон 2023. Италианецът вярва, че първите няколко обиколки по време на уикенда в Австрия са показали, че отборът е постигнал сериозен напредък спрямо началото на кампанията.

Още в началото на 2023 г. Стела призна, че не са постигнати целите за развитие. Той посочи, че MCL60 ще се нуждае от много актуализации, за да се подобри представянето и особено аеродинамичната му ефективност.

Стела ръководеше трансформацията на автомобила. Същевременно той наблюдаваше отблизо и преструктурирането на инженерния отдел на Макларън. Отборът от Уокинг се раздели с Джеймс Кий и привлече Давид Санчес и Роб Маршал. Двамата топ инженери идват от Ферари и Ред Бул

Макларън приложи първи си сериозен пакет с модернизации в Австрия. Тимът реши да предостави новия автомобил само на Ландо Норис, докато Пиастри караше със старата версия на MCL60. Британецът в крайна сметка финишира четвърти в надпреварата и показа отлично темпо. Следователно Гран при на Австрия на практика бе най-ключовият момент за Макларън през изминалата кампания.

„Трудно е да се спомене един конкретен“, сподели Стела. Италианският инженер бе попитан кой е най-повратният момент за Макларън през миналия сезон. „Просто се ръководя от инстинкта и усещането, опитвайки се да отговоря на въпроса ви. Докато го правя, това, което ми идва на ум, почти визуално, са ранните обиколки в Австрия.“

„В първата свободна тренировка Ландо беше в новия автомобил, а Оскар – в стария. В телеметрията видях, че Ландо, благодарение на новия автомобил, е в състояние да носи доста повече скорост в завоите.“

„Спомням си, че си мислех „това изглежда добре“. Това беше добър спомен и добри чувства, които, за щастие, се потвърдиха от времето за обиколка. След това те се потвърдиха и от резултатите“, каза още шефът на Макларън.

Макларън продължи доброто си представяне и на Силвърстоун. Тогава Норис финишира втори и дори водеше няколко обиколки, а Пиастри- четвърти. Младият австралиец също получи подобренията в своята кола и направи голяма крачка напред.

„Имахме Макларън начело“, спомня си Стела. „Имахме два автомобила, които трябваше да финишират на подиума, защото подиумът на Оскар беше пропуснат само заради появата на колата за сигурност.“

„Това беше своеобразно потвърждение, че сме силни и че се движим на правилния път. Все още имахме и добро развитие, което щеше да види бял свят по-късно през сезона. Това са два акцента на този обрат“, завърши Андреа Стела.

Макларън финишира на четвърта позиция при конструкторите след края на сезон 2023. Британците бяха вторият по-сила тим след Ред Бул в заключителната фаза на кампанията. Тази година в Макларън се надяват да направят още една крачка напред и да се борят за победи.