Начало Избрани Пиастри: Направих всичко по силите си, но просто не бях равностоен на...

Пиастри: Направих всичко по силите си, но просто не бях равностоен на Макс

1862
0
Оскар Пиастри, Макларън
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Оскар Пиастри продължи с доброто си представяне от началото на рейс уикенда в Белгия. Пилотът на Макларън завърши на втора позиция в днешното спринтово състезание на Спа. Пиастри дори водеше в продължение на няколко обиколки, но в крайна сметка бе изпреварен от Макс Верстапен. Младият австралиец все пак бе доволен от резултата си в кратката надпревара.

Пиастри показа отлична скорост на мократа писта „Спа“ още през вчерашния ден. Младият австралиец даде шесто време в петъчната квалификация и ще мине едно място напред в неделя заради наказанието на Макс Верстапен

Пиастри се справи много добре и по време на днешната спринтова квалификация. Пилотът на Макларън прескочи с лекота първите два сегмента на сесията, които бяха на изсъхваща писта. В третия сегмент той реши да запише обиколка във възможно най-късния момент. Пиастри зае за кратко първото място в сесията, преди да бъде изместен от Макс Верстапен.

22-годишният състезател реши да рискува и спря в бокса за интермедии веднага след рестарта на състезанието. Този ход го изведе на първо място след спирането на всички негови колеги. Пиастри бе на около 1.5 сек. пред Верстапен след връщането на нидерландеца на пистата.

Пилотът на Макларън задържа първата позиция за няколко тура заради кола за сигурност, предизвикана от инцидент на Фернандо Алонсо. След рестарта австралиецът бе погълнат от Верстапен и започна да трупа изоставане. В крайна сметка той успя да запази второто място на изсъхващата писта и да подобри най-добрия си резултат откакто е пилот от F1

„Опитах се да дам най-доброто от себе си. Успях да поведа  след първия рестарт“, сподели Пиастри. „Следващата поява на колата за сигурност ми позволи да запазя позицията си за няколко обиколки, Направих всичко по силите си, но просто не бях равностоен на Макс.“

„Хубаво е да съм на второ място. Темпото беше наистина силно, макар да не можех да настигна Макс. Заслугата на отбора е пълна – последните три уикенда бяха доста специални в сравнение с това, което сме правили досега“, обясни Пиастри.

„Затова не мога да им благодаря достатъчно за автомобила. Все още ни предстои малко работа, за да стигнем до самия връх. Днес записах първите си обиколки като лидер на колоната. Това е ден, който никога няма да забравя“, добави пилотът на Макларън.

„Мислех, че автомобилът за сигурност ще бъде в моя полза. Така щеше да има по-малко обиколки, в които да го задържа зад себе си.“

„Мислех, че имам приличен рестарт, но когато погледнах към върха на Червената вода видях ясно, че той вече беше на върха ми. Не можех да го задържа дълго. Ясно е, че трябва да свършим още малко работа. Все пак ще се радвам на първото ми класиране в топ 3“, завърши Оскар Пиастри.

Другият пилот на Макларън Ландо Норис остана шести. Британецът спечели една позиция заради наказанието на Люис Хамилтън.