Начало Избрани Пиастри: Хубаво е да си разочарован

Пиастри: Хубаво е да си разочарован

1328
0
Оскар Пиастри, Макларън
Оскар Пиастри, снимка Георги Тодоров/Lapbg

Оскар Пиастри поднесе най-голямата изненада по време на спринтовата квалификация на Спа. Пилотът на Макларън дадев второ време в сесията и остана на 11 хилядни от първия Макс Верстапен. Пиастри бе със смесени чувства след края на спринтовата квалификация и призна, че е доволен от резултата си, но в същото време е разочарован заради изпуснатия пол.

Пиастри показа отлична скорост на мократа писта „Спа“ още през вчерашния ден. Младият австралиец даде шесто в време в петъчната квалификация. Пиастри ще мине едно място напред в неделя заради наказанието на Макс Верстапен. По-интересен обаче е факта, че той изпревари по-опитния си съотборник Ландо Норис. Британецът остана пети след приключването на сесията

Пиастри се справи много добре и по време на днешната спринтова квалификация. Пилотът на Макларън прескочи с лекота първите два сегмента на сесията, която бяха на изсъхваща писта. В третия сегмент той реши да запише обиколка във възможно най-късния момент. Пиастри зае за кратко първото място в сесията, преди да бъде изместен от Макс Верстапен. Времето на нидерландеца бе само 11 хилядни по-добро от това на неговия съперник от Австралия.

„Хубаво е да си разочарован. Много лесно можеш да загубиш толкова време и около сто пъти повече. Затова бях много доволен от обиколката си и мисля че се справих добре“, сподели Пиастри.

„Разбира се, винаги има моменти в обиколката, в които си мислиш, че можех да спечелиш 11 хилядни. Въпреки това сесията беше много добра. Ясно е, че на нашия автомобил наистина му харесват такива условия. Вчера бяхме много силни в Q2, където условията бяха идентични с тези днес“, добави пилотът на Макларън.

Пиастри също така смята, че мястото му на стартовата решетка е идеално независимо дали условията са сухи или мокри по време на спринта.

„Това е приятно място. Мисля, че ако има писта, на която искаш да стартираш втори, а не първи, това вероятно е Спа. Ще кажа, че го направих нарочно! Но да, ще видим как ще се справим по-късно днес“, обясни Пиастри.

„Очевидно времето може да се промени отново за спринта. Ще се надявам на хубаво изтегляне до завой №5, или пък поне да мога да видя къде отивам“, продължи пилотът на Макларън. „Просто не мога да благодаря достатъчно на отбора. Все още е доста невероятно, че сме разочаровани от това, че сме на първа редица и само малко не ни достигна за полпозишъна. Ще видим какво можем да направим този следобед.“

Пиастри обясни и какво стои зад впечатляващата му скорост в среднобързите и високоскоростните завои. Младият австралиец кара един от болидите на Джеймс Хънт по време на Фестивала на скоростта в Гудууд по-рано този месец

„Искам да кажа, че карах колата на Джеймс Хънт [в Гудууд], така че беше голяма работа!“, каза Пиастри. Австралиецът цитира известната шега на Джеймс Хънт към сър Стърлинг Мос за това какво го е направило толкова бърз през сезон 1976. „Не знам. Мисля, че автомобилът ни е много добър, имаме повече притискане от всички, така че винаги ще бъдем по-добри там, където има повече завои.“

„Чувствах, че обиколката беше добра, но не можех да изкарам повече скорост. Опитах се да дам най-доброто от себе си. Направих това, което ми позволяваше автомобилът, което беше почти достатъчно, за да бъда най-бърз“, завърши Оскар Пиастри.